rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jul. 12
  • 12:51

Prioritet u 2020. godini - Reforme vezane za e-Katastar i e-Prostor

02.12.2019

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da je reforma u oblasti izdavanja građevinskih dozvola primer za druge reforme kako treba da se sprovode, kao i da će za Ministarstvo u 2020. godini prioritet biti reforme u oblasti katastra i prostornih planova.

 

“Već dve godine radimo na uvođenju elektronskog katastra, zajedno smo rešavali i probleme na terenu. Verujem da je sledeća godina godina u kojoj ćemo konačno moći da kažemo da imamo katastar kao još jednu visoko uređenu oblast, kao što su danas građevinske dozvole, i na terenu, i u percepciji”, rekla je Mihajlovićeva na konferenciji Američke privredne komore (AmCham).

 

“Iznenađuje pomalo percepcija privrede da se ne očekuje poboljšanje poslovne klime, s obzirom na to da činjenice u vezi s izdavanjem građevinskih dozvola, gde je Srbija danas 9. na svetu na listi Svetske banke, u vezi s katastrom i drugim oblastima, govore drugačije. Sigurno je da može da se razgovara o strukturnim reformama u javnim preduzećima i nekim drugim oblastima, gde rezultati mogu da budu bolji. Verujem i da je štrajk u RGZ doprineo da percepcija bude lošija nego što bi inače bila da nije bilo štrajka”, rekla je potpredsednica Vlade.

 

Ona je naglasila da je pitanje koje je važno i za državu i za privatni sektor pitanje dostupnosti radne snage. “Ovo pitanje je važno za održivost ekonomije Srbije, kao i u regionu. U infrastrukturi se suočavamo sa velikim problemima u tom delu, i kad je reč o nekvalifikovanim, i visokokvalifikovanim radnicima”, rekla je ona.

 

“Iako je izborna godina, nijedno gradilište neće stati, nastavićemo i sa reformom katastra i sa reformom e-prostora, jer je važno da uz e-dozvole i e-katastar imamo i elektronske planske dokumente. Takođe je važno da skratimo vreme za dobijanje priključka na električnu energiju, koje ne bi smelo da bude 128 dana”, navela je potpredsednica Vlade.

 

Ona je pozvala članice Američke privredne komore da nastave da daju svoje predloge i sugestije kako poslovni ambijent može da bude još bolji. “Vlada se ne bavi biznisom, ali je naš zadatak da stvorimo najbolji mogući ambijent za kompanije da rade, jer je to put za brži razvoj Srbije i na tome treba zajedno da radimo”, rekla je Mihajlovićeva.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.