Pripremite se na vreme za prijavu poreza na dobit za 2022. godinu

31.05.2023

Podsećamo, svi obveznici poreza na dobit imaju obavezu da, najkasnije do 29. juna 2023. god., utvrde obavezu poreza na dobit za 2022. godinu, i podnesu poresku prijavu i poreski bilans na propisanim obrascima.

Pored toga, do navedenog roka treba platiti i eventualnu razliku između akontaciono uplaćenog poreza za 2022. god. i utvrđene poreske obaveze za tu godinu.

Naime, odredbama člana 63. Zakona o porezu na dobit pravnih lica propisano je da je poreski obveznik dužan da nadležnom poreskom organu podnese poresku prijavu u kojoj je obračunat porez i poreski bilans za period za koji se utvrđuje porez.

 

S tim u vezi napominjemo, u novom, junskom broju našeg časopisa „Računovodstvo i porezi“ (br. 213.), pišemo detaljno na ovu temu. U tekstu „Utvrđivanje poreza na dobit za 2022. godinu, poreski bilans i poreska prijava“ dali smo detaljna objašnjenja o utvrđivanju poreza na dobit za 2022. godinu, o priznavanju rashoda i prihoda u poreskom bilansu, o popunjavanju poreskog bilansa i poreske prijave na važećim obrascima, kao i o ostalim obrascima koji se eventualno podnose.

 

Napominjemo, u dopunskom, WEB izdanju časopisa „Računovodstvo i porezi“ br. 213/2, koje izlazi sredinom juna, objavićemo nastavak ovog teksta, u okviru kojeg će biti objašnjeni poreski podsticaji, transferne cene, obračunavanje i plaćanje poreza, a daćemo i neke odgovore na pitanja iz prakse, kao i službena mišljenja Ministarstva finansija.

Podsećamo, WEB izdanjima časopisa „Računovodstvo i porezi“ mogu pristupiti svi pretplatnici ovog časopisa, pomoću svoje šifre za pristup.

Više o ovom časopisu saznajte klikom na ovaj link.

 

Napominjemo, na našem „CD-u za Računovođe“, svi potrebni obrasci su pripremljeni za popunjavanje i štampanje, a takođe, svi važeći propisi u vezi sa porezom na dobit nalaze se na ovom CD-u, kao i u njegovoj internet verziji.

Više o ovom elektronskom priručniku saznajte klikom na ovaj link.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.