rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jun. 05
  • 20:28

Privrednici u Srbiji već podneli zahteve za skoro milijardu evra kredita uz garantne šeme

15.05.2020

Ministar finansija u Vladi R.Srbije, Siniša Mali, izjavio je danas (15.5.2020. god.) da je preko poslovnih banaka primljeno oko milijardu evra kreditnih zahteva, te bi već sledeće nedelje taj novac trebalo da počne da se odobrava i da se nađe u rukama privrednika.

 

(Nap. redakcije: Podsećamo, ove pogodnosti su, kao kreditna podrška, utvrđene Uredbom o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (koja je objavljena u „Sl. glasniku RS“, br. 57/20 od 16.4.2020. god.), a na snazi od 16. aprila 2020. god.)

 

Prema rečima ministra, „Najnovija informacija oko garantne šeme koju smo dogovorili sa poslovnim bankama, je da već ima zahteva za kredit od malih, srednjih i velikih preduzeća u iznosu od skoro milijardu evra, a to je polovina od ukupno predviđenih dve milijarde evra. Već naredne nedelje očekujem da taj novac „prokrvari“ srpsku privredu. Imate Fond za razvoj koji je već odobrio 301 kreditnu partiju u ukupnom iznosu od oko dve milijarde dinara“.

„Veoma je važno da ekonomiju otvorimo na vreme. Fabrike su već počele da rade, sve se pokrenulo…“, kazao je ministar i, pored ostalog, podsetio i „na do sada preduzete mere i novčana izdvajanja – odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinosa u ukupnom iznosu od oko 29,5 mld dinara, odlaganje poreza na dobit u ukupnom iznosu od 3,3 mld dinara. Tu treba dodati i 60 milijardi dinara obezeđeno za isplatu 100 evra svim punoletnim državljanima Srbije. Ne treba zaobići ni poljoprivrednike za koje je obezbeđeno 2,6 mld dinara i samostalne umetnike kojima će takođe biti isplaćene tri minimalne zarade.“

Ministar je naglasio da su mere države pogodile u centar, jer preduzetnici ne otpuštaju zaposlene.

Takođe je izrazio svoj optimizam i kada su investicije pitanju, te naglasio da su njegova očekivanja da će strane investicije nastaviti da pristižu i da nema odustajanja od programa „Srbija 2025“. Naglasio je da se program “Srbija 2025” pomera samo za nekoliko meseci, ali da to nema uticaja na konačni rezultat.

Ministar finansija je istakao da je zbog krize najveći teret pao na „leđa“ države, ali da je taj period već iza nas i da imamo dovoljno kapaciteta da reformama nastavimo započeti rast.

 

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.