Raspisan javni poziv za podršku ženskom preduzetništvu

06.09.2023

Prema saopštenju od 28.8.2023. god., Ministarstvo privrede RS raspisalo je 28. avgusta 2023. god. javni poziv u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, kojim je opredeljeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Napomena Redakcije: Podsećamo, u WEB izdanju ovog časopisa – broj 215/2, objavili smo tekst: Program podsticaja – finansijske podrške za žensko preduzetništvo u 2023. god., u okviru kojeg smo objavili Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini („Sl. glasnik RS“, br. 65/23 od 4.8.2023. god.), koja je stupila na snagu 5. avgusta 2023. god.

 

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji po ovlašćenju predsednice Vlade obavlja funkciju ministra, naveo je da je cilj programa pružanje podrške osnivanju i daljem razvoju ženskog preduzetništva. „Za sprovođenje ovog programa opredelili smo 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, što je čak šest puta veći iznos u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je Mali i podsetio da je prethodnim konkursom za program namenjen ženama i mladima bilo opredeljeno 100 miliona dinara.

On je naveo i da sada iznos bespovratnih sredstava ide i do 50%, što je najviši procenat po svim programima podrške preduzetništvu. „Želimo da osnažimo žene da se upuste u preduzetničke vode, da pokrenu, ali i nastave sa razvojem svog biznisa. Sistemskom podrškom ženskog preduzetništva podstičemo jačanje sektora malih i srednjih preduzeća koji je kičma razvoja naše privrede i čiji je napredak prioritet svake ekonomije“, rekao je Mali.

Podrška predstavlja kombinaciju 40% bespovratnih sredstava i 60% povoljnog kredita Fonda za razvoj, kao i po 50% bespovratnih sredstava i povoljnog kredita Fonda za razvoj za privredne subjekte koji posluju u manje razvijenim opštinama razvrstanim u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Sredstva su namenjena za nabavku opreme, transportnih sredstava potrebnih za obavljanje delatnosti, tekuće održavanje i adaptaciju poslovnog i/ili proizvodnog prostora, a 25% sredstava može biti upotrebljeno za operativne troškove.

Maksimalni iznos kreditnih i bespovratnih sredstava za koje preduzetnice mogu da konkurišu je 6 miliona dinara, odnosno 12 miliona dinara za preduzetnice registrovane pre 2021. godine koje zapošljavaju najmanje pet zaposlenih na dan 31.12.2022., a koje dodatno mogu konkurisati i za kupovinu poslovnog ili proizvodnog prostora.

Programe podrške ženskom preduzetništvu Ministarstvo privrede i Fond za razvoj uspešno sprovode od 2021. godine.

Žene preduzetnice, koje konkurišu za sredstva, mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama kako bi im se pružila besplatna savetodavna i tehnička pomoć u vezi sa javnim pozivom, a početnicama je na raspolaganju i besplatna obuka za započinjanje poslovanja (https://preduzetnistvo.gov.rs/mapa/).

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, a sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na portalu preduzetništva  www.preduzetnistvo.gov.rs,  kao i na sajtu Ministarstva privrede www.privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.