Razmenjeno više od tri miliona elektronskih faktura od početka 2023. godine

20.01.2023

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija (od 18.1.2023. god.), u skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju, počev od 1. januara 2023. god. nastupila je obaveza slanja, primanja i čuvanja elektronskih faktura za subjekte privatnog sektora koji su obveznici PDV, putem SEF-a (Sistema elektronskog fakturisanja).

„Za malo više od dve nedelje, od početka godine, razmenjeno je 3.065.630 elektronskih faktura od čega je 2.537.773 između privrednih subjekata, a 527.857 između korisnika javnih sredstava i privrednih subjekata, što pokazuje koliko je privreda spremno dočekala sistem elektronskog fakturisanja“, objasnila je državni sekretar u Ministarstvu finansija Slavica Savičić.

Ona je dodala da je to rezultat kvalitetnog dijaloga sa privredom, odnosno kontinuirane komunikacije u prethodnom periodu. „Ukupno je od 1. maja 2022. god. do sada razmenjeno 10.312.749 elektronskih faktura. Od početka ovog procesa dobro se komuniciralo sa privredom i usvojene su mnoge sugestije, što je rezultiralo nizom unapređenih sistema i funkcionalnosti, kao i poboljšanja rada samog sistema elektronskih faktura“, objasnila je državna sekretarka.

Korišćenje sistema e-faktura je besplatno i njegovom primenom očekuje se ubrzanje poslovnih procesa, kao i unapređenje poslovanja kroz dodatnu pravnu sigurnost.

Savičić je dodala da je za većinu privrednika koji koriste digitalne servise primena elektronskih faktura još jedan novi sistem koji je jednostavan i intuitivan za korišćenje. Napomenula je da oni koji se do sada nisu prijavili, treba to da urade što pre, a kao prvi korak neophodno je da imaju eID (elektronska identifikacija), dok se sam proces brzo i jednostavno savladava.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.