• May. 16
  • 14:21

Rebalans budžeta radi kapitalnih investicija i nove pomoći za građane i privredu

16.04.2021

Ministar finansija, Siniša Mali, najavio je (15.4.2021. god.) da Vlada R.Srbije radi na nekoliko važnih odluka o pomoći građanima i privredi, u okviru trećeg paketa mera podrške, kao i na Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2021. godinu.

On je naglasio da je rebalans budžeta predviđen iz dva razloga – ublažavanja posledica izazvanih pandemijom virusa korona, kao i zbog povećanog broja kapitalnih investicija i nastavka izgradnje zdravstvene infrastrukture. „Mi ćemo izdvojiti dodatnih 88 milijardi dinara za nove investicije i za nastavak velikih kapitalnih projekata, sa kojima smo već krenuli…“

 

Ministar finansija je napomenuo da je cilj da Srbija ove godine dostigne rast od 6%, te da optimizam po tom pitanju, pored pomoći privredi i građanima, daju investicije i ulaganje u zdravstvo.

 

On je naveo da je deo novca predviđen rebalansom iz boljeg rezultata u prvom kvartalu, pošto je rezultat bolji za oko 500 miliona evra nego što je planirano. „Predviđeno je i manje zaduživanje. Ići ćemo i na domaće i na međunarodno finansijsko tržište. To je u skladu, ne samo sa politikom koju vode gotovo sve svetske ekonomije, već i sa politikom koju smo definisali prošle godine. Postalo je jasno da najveći teret ove krize koju je izazvala pandemija, hoće i želi da preuzme država. Dakle, tu smo da pomognemo privatnicima – preduzetnicima, mikro, malim, srednjim preduzećima, i velikim preduzećima. Tu smo da pomognemo zaposlenima, svim našim građanima i kroz isplatu 100 evra prošle, i 60 i više evra ove godine“, rekao je Mali.

Mali je objasnio dinamiku isplate predviđene pomoći u okviru trećeg paketa mera podrške građanima i privredi.

„Prva je pomoć za nezaposlene, za koje je predviđeno po 60 evra. Ta pomoć države se odnosi na sve koji su registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, na današnji dan. Pomoć će biti isplaćena u junu. Takođe, Vlada odlučuje i da se pomogne našim sugrađanima koji žive na teritoriji Kosova i Metohije100 evra za decu i sve punoletne, odnosno 200 evra za one koji su nezaposleni, i to je pomoć koja će biti isplaćena u maju mesecu“, rekao je Siniša Mali.

Ministar je precizirao da Vlada Srbije odlučuje o još jednom vidu pomoći, od dve pune minimalne zarade za zaposlene u turizmu, ugostiteljstvu, za turističke vodiče. „To je važno jer su neki od njih govorili da za njih nije predviđena pomoć. Dobiće dve pune minimalne zarade, što je ukupno 500 evra za svakog od njih. Vlada odlučuje i o dodatnoj pomoći za samostalne umetnike, koji će takođe dobiti dve pune minimalne zarade“, naveo je on.

„Svakog meseca isplaćujemo neku vrstu pomoći. Prvih 50% minimalne zarade, za milion i 140 hiljada zaposlenih, već je isplaćeno. Druge dve isplate će biti u maju i u junu. Završen je konkurs za pomoć prevoznicima, kojima ćemo u sledećih šest meseci plaćati 600 evra po autobusu. U maju mesecu pomoćićemo i Srbe sa KiM. Za njih nije predviđeno da se prijavljuju, jer je sve njih Kancelarija za KiM već evidentirala“, objasnio je ministar.

Ministar je precizirao i da građani koji se prijave za pomoć, uplatu prvih 30 evra mogu očekivati u maju, a drugih 30 evra u novembru ove godine. Dodatnih 50 evra penzioneri će dobiti u septembru, dok će 60 evra za nezaposlene biti uplaćeno na njihove račune u junu.

Prijava za pomoć počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja. Telefonska prijava, odnosno putem kol-centra počinje 5. maja. Prijava je organizovana na isti način kao i prošle godine, kada se prijavilo četiri miliona 350 hiljada građana, što je uz one koji se nisu prijavljivali, odnosno – penzionere i primaoce socijalne pomoći, ukupno oko 6,2 miliona ljudi koji su dobili pomoć države“, rekao je Mali.

Ministar je precizirao da je treći paket podrške koji je u toku vredan 257 milijardi dinara. „To je negde oko 4,3% našeg BDP-a. Prošle godine imali smo dva paketa pomoći ukupne vrednosti 704 milijarde dinara. Sada smo sa ova tri paketa pomoći negde na 17,2% odsto našeg BDP-a“, rekao je on i dodao da nema mnogo zemalja na svetu koje su na takav način podržale svoju ekonomiju.

Podsetio je da je Srbija prošle godine ostvarila odličan rezultat, jer je među zemljama sa najmanjim padom BDP-a u Evropi. „Prva dva paketa pomoći su dala rezultat, a sada hoćemo da sa ovim trećim paketom sačuvamo našu ekonomiju, sačuvamo radna mesta, i obezbedimo dobru startnu poziciju za prvi dan kada se konačno bude završila ova pandemija virusa korona“, naveo je on.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.