rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • May. 26
  • 13:01

Sezonski radnici - jednostavna prijava i odjava preko portala Poreske uprave

23.09.2019

Prema saopštenju Poreske uprave RS (od 23.8.2019. god.), Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju, koji je na snazi od početka ove godine, doneo je mnoge promene za poslodavce, ali i za sezonske radnike. Za ove prve je doneo više obaveza, a za ove druge najzad prava i zaštitu.

___________________________________________

Napomena Redakcije:

Podsećamo, Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima („Sl. glasnik RS“, br. 50/18 od 29.6.2018. god. – dalje: Zakon o sezonskim poslovima), stupio je na snagu 7.7.2018. god, a njegova primena je počela od 8.1.2019. god.

Takođe, podsećamo, u dvobroju 166/167. našeg časopisa „Računovodstvo i porezi“ (jul /avgust 2019. god.), detaljno smo pisali na ovu temu u tekstu: Prijava i odjava sezonskih radnika i plaćanje poreza i doprinosa, a gde smo obradili i novodoneti pravilnik, a dali smo i primer obračuna naknade.

Inače, pomenuti pravilnik je, na osnovu čl. 20. st. 3. Zakona o sezonskim poslovima, doneo ministar finansija, i to: Pravilnik o evidencionoj prijavi i odjavi sezonskih radnika („Sl. glasnik RS“, br. 3/19), koji je stupio na snagu 19.1.2019. god. Ovim pravilnikom propisani su postupak i način podnošenja podataka za izradu evidencione prijave i odjave sezonskih radnika. Evidencionu prijavu sezonskih radnika poslodavac podnosi na Prijavi EP-SR – Evidenciona prijava i odjava sezonskih radnika.

Takođe, detaljnije o prijavi i odjavi sezonskih radnika, pisali smo i u br. 7. našeg časopisa „Sve inspekcije na dlanu“ (mart/april 2019. god.).

____________________________________________________

 

Sezonski radnici u Srbiji oduvek su bili u sivoj zoni. Usled toga početkom godine, donet je Zakon koji pojednostavljuje postupak prijave i odjave „sezonaca“, kao i obračun plaćanja poreskih obaveza. Dragan Agatunović, načelnik u Sektoru za kontrolu Poreske uprave pojašnjava da je poslodavac u obavezi da isključivo elektronskim putem preko portala: sezonskiradnici.gov.rs prijavi sezonskog radnika za prepodnevnu smenu najkasnije do 10 časova pre podne, odnosno za poslepodnevnu smenu u periodu između 13 i 15 časova. Obračun je vrlo jednostavan i lak. Poslodavac unosi JMBG radnika, vremenski period i vrstu posla koji taj radnik obavlja.

Poslodavac može da bude preduzetnik iz sektora poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, ali i fizičko lice koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom u okviru svog gazdinstva. Prema novom Zakonu, rok za plaćanje poreskih obaveza je svakog 15-og za prethodni mesec. Dragan Agatunović dodaje da, u ovom trenutku obračun poreskih obaveza za 2019. godinu iznosi 303 dinara po danu angažovanja radnika (nap. ured.: taj iznos uključuje porez i doprinose). Iznos poreza i doprinosa je fiksan bez obzira na visinu isplaćene naknade za rad i ne zavisi od časova provedenih na radu. Na ovaj način, kako je istakao, sezonski radnici ostvaruju pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, ali i na zdravstvenu zaštitu.

Dragan Agatunović dodaje da, uplatom odgovarajućih doprinosa radnicima teče radni staž i ostvaruju pravo na isplatu penzije nakon provedenih 15 godina na radu na ovim poslovima shodno odredbama Zakona o radu. Takođe, ostvaruju odgovarajuća prava iz oblasti zdravstvene zaštite za slučaj eventualne povrede na radu i profesionalne bolesti. Ukoliko se ta lica nalaze na evidenciji službe za zapošljavanje neće im biti uskraćeno pravo na isplatu novčane naknade za vreme privremene nezaposlenosti za rad, a ukoliko su korisnici socijalne pomoći i dalje će ostvarivati pravo na isplatu shodno ovoj vrsti pomoći, kaže Dragan Agatunović.

 

Uvidom u elektronski sistem Poreske uprave poslodavci mogu da provere koje su radnike zaposlili, u kom periodu i na kojim poslovima. A portal je veoma jednostavan za korišćenje, tako da lako mogu doći do korisničkog uputstva za primenu novog Zakona.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.