Stanje u inspekcijama teško, uskoro izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru

22.03.2023

Ministar državne uprave i lokalne samouprave, dr Aleksandar Martinović, nakon održane Sednice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor na kojoj je predsedavao (17.3.2023. god.), izjavio je da je veći deo pomenute Sednice bio posvećen „realnom stanju u inspekcijskim službama u Srbiji. Zajednički smo konstatovali da je stanje izuzetno teško i složeno, da je starosna struktura nepovoljna i da imamo nedovoljan broj inspektora“. Martinović je najavio da će se zbog ove alarmantne situacije uskoro menjati Zakon o inspekcijskom nadzoru, te da je Vlada R.Srbije po tom pitanju saglasna.

„Bez obzira na ove objektivne probleme koji nisu od juče, već postoje godinama, verujem da ćemo izmenama Zakona o inspekcijskom nadzoru rešiti bar jedan deo, ako ne i sve probleme. Ono što je sigurno jeste da ove godine moramo da načinimo neke pomake.“, naglasio je Martinović, dodajući da će u Radnu grupu koja će pripremati izmene biti uključen veći broj ljudi kako bi zakonsko rešenje bilo kvalitetnije.

Podsetivši da je prosečna starost inspektora u Srbiji 59 godina, da će ove godine biti penzionisano više od 160 republičkih inspektora, Martinović je ukazao na to da postoji i dodatni problem napuštanja službe. On je naveo da su razlozi za odlazak različiti, a najčešći su izuzetno teški uslovi za rad i veliki broj neprijatnih situacija na terenu. Martinović je podsetio i da inspektori imaju važnu ulogu u svim oblastima života u kojima deluju, naročito u sivoj ekonomiji, ali i zdravstvu i poljoprivredi.

 

Na Sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor razmatrani su i usvojeni Godišnji izveštaji o radu inspekcija za 2022. godinu, Godišnji planovi inspekcijskog nadzora republičkih inspekcija za 2023. godinu, kontrolne liste, donet je novi Poslovnik o radu radi efikasnijeg i ekonomičnijeg rada i formirana je Radna grupa za praćenje, usklađivanje i vršenje inspekcijskog nadzora nad neprofitnim organizacijama.

Sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor prisustvovali su i načelnici upravnih okruga u R.Srbiji, a Martinović je najavio da će se s tom praksom nastaviti i ubuduće. „Bez aktivnog učešća i aktivne uloge svih načelnika upravnih okruga u Srbiji, problemi inspekcija ne mogu biti rešeni. Od danas pa na dalje načelnici upravnih okruga će imati važnu ulogu u radu Koordinacione komisije i pojačaćemo vezu Ministarstva državne uprave i lokalne smaouprave sa njima“, zaključio je Martinović.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.