rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jun. 05
  • 21:07

U aprilu 339 firmi nastavilo rad, vratilo se 34.884 radnika

06.05.2020

Tokom meseca aprila 339 kompanija, koje su u prethodnom periodu ili potpuno obustavile proizvodnju ili je značajno smanjile, normalizovalo je rad u potpunosti, dok se sa odsustva u njih vratilo 34.884 zaposlenih, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Kada je reč o preduzetnicima, dve trećine svih preduzetnika u Srbiji, što je gotovo 200.000, sada je na svojim radnim mestima.

„Aprilski talas ponovnog pokretanja kompanija koje su u prethodnom periodu ili potpuno obustavile proizvodnju ili značajno smanjile proizvodnju vidno se oseća - 339 kompanija je normalizovalo rad u potpunosti. Sa odsustva na posao se vratilo se 34.884 radnika u te kompanije“, kaže Čadež za Tanjug.

Dve trećine preduzetnika, njih oko 200.000, sada radi a to se vidi i iz podataka Poreske uprave, na osnovu prihoda koji se evidentiraju na dnevnom nivou. Samo u toku jednog dana (28. aprila) 10.000 radnika vraćeno je u proizvodnju, najviše u kompanije metalske i elektro industrije.

„To ima veze i sa oživljavanjem privrede u evopskim zemljama, pogotovo nemačkih velikih automobilskih proizvođača koji ovde imaju svoje dobavljače“, objašnjava predsednik PKS i dodaje da nije reč samo o automobilskom sektoru, već i o proizvodnji različitih mašina, specijalnih alata...

Zanimljivo je, ukazuje Čadež, da je od 6. marta, kada je prvi slučaj novog korona virusa registrovan u Srbiji, oko 70 kompanija zaposlilo više od 400 novih radnika. Nije reč o velikom broju firmi, dodaje Čadež, ali taj podatak ipak govori da su kompanije našle „svoj put“ ka tržištu i da su se neke od njih preusmerile na proizvodnju drugačijih proizvoda za kojima sada postoji potreba, kao što su zaštitne maske i oprema ili dezinfekciona sredstva. „Naša privreda je pokazala da je veoma fleksibilna“, istakao je Čadež.

Podseća u tom smislu da je PKS inicirala izmene uredbe o zabrani izvoza zaštitnih tekstilnih maski, što je Vlada Srbije i usvojila, pa tekstilna industrija može da izvozi ove maske za kojima u svetu postoji velika tražnja. „Vidimo koliko su firme same u kratkom roku bile sposobne da prilagode proizvodnju zahtevima tržišta i novonastaloj situaciji“, objašnjava Čadež.

 

Privredna komora Srbije, kaže Čadež, kompanijama iz svih sektora u ovim vanrednim okolnostima pomaže 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, u organizaciji prozvodnje, nabavci sirovina, snabdevanju domaćeg tržišta, transportu robe preko granice...

Na pomoć mogu da računaju, dodaje, i u prilagodavanju propisa poslovanju u novim okolnostima, efikasnijoj primeni mera državne podrške, otklanjanju barijera sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu, omogućavanju da ponovo krene izvoz proizvoda kojih ima dovoljno za domaće potrebe, a kako bi se obezbedio preko potreban devizni priliv.

 

Kako je istakao, možda zvuči „neverovatno u ovim okolnostima“ ali iz podataka se takođe može zaključiti da postoje oni koji su se odlučili i da pokrenu spostveni biznis. Od 6. marta, kada je otkriven prvi slučaj zaraze korona virusom, zaključno sa prošlom nedeljom, registrovano je oko 1.000 novih kompanija i oko 1.600 novih preduzetnika, najviše iz IT industrije. Trećina novoosnovanih kompanija su iz oblasti kompjuterskog programiranja“, navodi Čadež.

To pokazuje, kako je rekao, da građani imaju dobre ideje, pogotovo kada je reč o IT sektoru, i da su shvatili da će aktuelna situacija u svetu i kod nas, promeniti navike i način na koji kupujemo, putujemo, poslujemo. „Sve navike koje smo imali ranije biće prilagođene novim okolnostima. I digitalizacija i rešenja koja mogu da ponude IT kompanije jesu ključne za svaki biznis, bila to pekara ili veliko proizvodno preduzeće“, poručio je Čadež.

 

Povodom projekcije Svetske banke (SB) da će Srbija u ovoj godini imati pad BDP-a od 2,5%, predsednik PKS ocenio je da je u pitanju ipak „dobar signal“, kada se to uporedi sa prognozama za najrazvijenije zemalje poput Nemačke, Austrije, Italije...

Kaže da je učestvovao na onlajn sednici predsedništva Evrokomore, koju čine sve privredne komore EU ali i Zapadnog Balkana i Srbije, i da su predsednici Privredne komore Nemačke, zatim Austije, Poljske, Italije, Francuske, rekli da očekuju pad njihovih privreda od –7% pa do –15% BDP-a.

„Kada poredimo sa najrazvijenijim ekonomijama unutar, na primer Evropske unije, zaista ćete videti drastičnu razliku. Kada se u tom kontestu sagleda pozicija Srbije, ocena Svetske banke o padu BDP-a Srbije u ovoj godini od 2,5%, jeste dobar signal za početak“, rekao je Čadež. Prognoza Svetske banke, prema njegovim rečima, znači da u narednoj godini srpska privreda može da očekuje i dobar rast. Mora se priznati činjenica, kaže Čadež, da je Srbija aktuelnu krizu dočekala, kako je rekao, možda i spremnija nego druge zemlje i ekonomije. To je, po njegovim rečima, rezultat i stabilnih javnih finansija, činjenice da je javni dug sada ispod 50%, da postoji suficit u budžetu države i da se radi na mnogo infrastrukturnih projekata koji vuku privredu.

 

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.