• Jun. 17
  • 01:54

U ponedeljak, 10. maja sledi isplata 50% druge minimalne zarade, dodatna pomoć za vakcinisane

06.05.2021

Ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je (5.5.2021. god.) da će svi građani iznad 16 godina koji su vakcinisani makar jednom dozom do 31. maja, moći da se prijave za dodatnu pomoć od 3.000 dinara od 1. do 15. juna, kao i da novac dobiju do 20. juna. „Već sutra ćemo na sednici Vlade usvojiti uredbu koja precizno definiše proceduru i način isplate ovih dodatnih 3.000 dinara za sve građane koji će do 31. maja primiti makar jednu dozu vakcine. Prijava će biti ista kao za pomoć od 30 plus 30 evra, preko sajta Uprave za trezor i svako ko se prijavi, do 20. juna će dobiti i ovu dodatnu pomoć“, rekao je Mali.

Ministar objašnjava da najstariji sugrađani koji su se vakcinisali, ne moraju da se prijavljuju ni za ovu pomoć, kao ni za isplatu 30 plus 30 evra.

„Za nas je ova mera veoma važna, želimo da motivišemo ljude da se vakcinišu, kako bismo se vratili normalnom životu. Potrebno je da što pre dođemo do kolektivnog imuniteta kako bi se ekonomija otvorila u potpunosti. Sada nam je, pored očuvanja zdravlja građana, najvažnija borba za ekonomiju, nova radna mesta i više stope rasta. Upravo zato je doneta i ova nova mera. To je samo deo trećeg paketa pomoći kojim pomažemo privredu i građane Srbije“, istakao je ministar.

Mali podseća da će 6. maja svim penzionerima biti uplaćeno prvih 30 evra. „Oni su nam prvi na redu. Oni koji penzije primaju u gotovini, njima su otvoreni namenski računi u Poštanskoj štedionici i sutra će moći taj novac da podignu. Dakle, ispunjavamo sve što smo obećali. U petak isplaćujemo sve korisnike socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija“, kaže Mali.

Ministar podseća da u ponedeljak sledi isplata 50% druge minimalne zarade, što je deo paketa pomoći privredi, a da od 12. juna počinje isplata prvih 30 evra za sve sugrađane koji su se prijavili.

Od 5. maja, ističe ministar, radi i kol centar putem kojeg građani mogu telefonom da se prijave za novčanu pomoć države u iznosu od 30 plus 30 evra. Pomoć će biti isplaćena u maju i novembru, a prijava traje do 15. maja. Broj telefona kontakt centra je 0800101100. Ministar kaže da se putem kol centra 5. maja prijavilo 12 000 građana, a ukupno 3 350 000 građana.

Ministar ponavlja da trećim paketom pomoći se ni na koji način ne ugrožava makroekonomska stabilnost.

„Nama će javni dug biti ispod 60% BDP-a do kraja godine, a ono što želimo je da nam stopa rasta bude iznad 6%, što za naše građane znači nova radna mesta, nove fabrike, više novca za infrastrukturu i veće plate i penzije i to u doba najveće ekonomske krize ikada, što je ogroman uspeh“, kaže Mali.

Mali kaže da ekonomski rezultati Srbije mnogo bolji nego što se očekivalo.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.