rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Oct. 22
  • 19:34

U pripremi plan za ukrupnjavanje inspekcija u Republici Srbiji

17.09.2020

Unapređenje sistema fiskalizacije kroz digitalizaciju, zakonsko regulisanje fleksibilnih oblika rada i uspostavljanje javnog registra neporeskih nameta, glavni su prioriteti za koje će se Savez za fer konkurenciju u NALED-u zalagati kod nove vlade Srbije i na kojima će raditi u naredne dve godine.

Na sednici Saveza rečeno je da je među prioritetima i dalje unapređenje kontrolnog mehanizma inspekcijskog nadzora.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave rekao je da je cilj da se do 2022. izradi plan ukrupnjavanja inspekcija u 13-15 samoodrživih inspektorata, čime bi se povećala njihova autonomija i efikasnije koristili ljudski i materijalni resursi.

Podsetio je da je od marta 2020. godine uveden jedinstveni Kontakt centar, gde građani i privreda na jednom mestu mogu da prijave uočene nepravilnosti za bilo koju od 44 inspekcije.

Ministar je najavio pokretanje nove kampanje "Uzmi račun i pobedi", kako bi se podigla svest građana o važnosti suzbijanja sive ekonomije.

Na sednici Saveza za fer konkurenciju je istaknuto je da je ovo peta godina sprovođenja Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, a do uvođenja vanrednog stanja usvojeno je u potpunosti ili delimično 50 odsto mera predviđenih tim dokumentom.

Ocenjeno je da je u narednom periodu važno da se ubrzano radi na primeni preostalih mera, a kao prve su najavljene proširenje Zakona o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika i fiskalna lutrija.

Detaljne informacije u vezi nadležnosti svih inspekcija, kao i kazni i sankcija koje izriču, možete pronaći u našem časopisu „Sve inspekcije na dlanu“, jedinoj publikaciji na tržištu koja prati rad svih 44 inspekcija koliko postoji u Republici Srbiji.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.