rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Feb. 24
  • 12:57

Uskoro će biti poznat tačan procenat povećanja plata u javnom sektoru

12.09.2019

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija RS (od 11.9.2019. god.), ministar Siniša Mali je izjavio da će u narednih nekoliko dana biti poznat tačan procenat povećanja plata u javnom sektoru i da se može očekivati veće uvećanje nego prošle godine.

„Mi želimo da se novac koji smo uštedeli što pre vrati građanima. Za par dana izaći ćemo sa predlogom povećanja plata u javnom sektoru. Ja sada u ovom trenutku mogu da kažem da će povećanje plata procentualno biti veće nego prošle godine, kada je bilo između 7% i 12%. Ove godine ćemo ići još malo iznad toga, opet shodno tome što smo zaradili i prošli kroz teške ekonomske reforme“, istakao je Mali.

On je podsetio da i penzioneri, osim uvećanja od 1.1.2020. god. između 5,1% i 5,5%, mogu očekivati 5.000 din. u decembru.

Pored ostalog, ministar je rekao i „… da ćemo osetiti boljitak, a u decembru ćemo imati i prosečnu platu preko 500 evra. Na dobrom smo putu da iz godine u godinu povećavamo životni standard građana“.

 

Mali je naveo da je uvećanje minimalne cene rada fenomenalna vest i da je to još jedna potvrda reformi koje su započete, kao i da će se taj predlog u četvrtak 12.9.2019. god. naći na Vladi.

Od 1. januara 2020. god. minimalna cena rada biće uvećana sa 155,3 na 172,5 dinara po satu. Kada se preračuna, reč je o uvećanju sa 27.022 na 30.022 dinara, što je za tri hiljade dinara više“, rekao je ministar.

On je istakao da je reč o najvećem povećanju minimalne cene rada ikada, kao i da je u poslednjih devet godina gotovo duplirana, što je, kako je ocenio, veliki korak napred. „Na ovaj način mi pokazujemo da brinemo o građanima Srbije, da povećamo njihov materijalni status, da se što pre približimo minimalnoj potrošačkoj korpi. Na ovaj način pokazujemo i kakva je naša ekonomska politika, a ovo radimo ne na osnovu nekih kredita, već na osnovu onoga što smo zaradili“, napomenuo je ministar.

Ministar je podsetio da treću godinu zaredom imamo suficit u budžetu, iako je očekivan deficit, a koji za prvih osam meseci iznosi 46,6 milijardi dinara i napomenuo da su planirana uvećanja, plata, penzija i minimalne cene rada realna i moguća upravo zahvaljujući ovakvoj ekonomskoj politici koja se vodi.

 

Od sledeće godine planirano je dodatno smanjenje opterećenja privrede za jedan procenat, rekao je ministar i naveo da je to još jedno obećanje koje se ostvaruje, a da će gledati da pronađu način da dođe do još većeg smanjenja opterećenja.

Ministar je istakao da je sada inflacija stabilna i da se kreće do 2%, kao i da imamo stabilan kurs. „Dakle lična potrošnja ide gore, prosečna plata i penzije idu gore, ali hoćemo još više, nismo zadovoljni, hoćemo još više da povećavamo, ali moravo da budemo vredni, da više proizvodimo i da izvozimo“, rekao je ministar.

Mali je napomenuo i da su planirana izdvajanja od preko 12 milijardi evra za investicioni plan koji će biti realizovan u naredne četiri godine. „Želimo da preko državnih investicija završimo vodovodne i kanalizacione mreže, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, puteve, a to dodatno treba da podstakne rast naše ekonomije. Koliko će naša ekonomija rasti, zavisi od lične potrošnje, ali i od domaćih i stranih investiicja“, naveo je on.

Ministar je zaključio da je sada cilj da nam stopa rasta do kraja godine bude veća od 3,5%, kao i da Vlada Srbije nastavlja da se bori da nađe novac za dodatna povećanja, odnosno rast životnog standarda građana, kako bi se brže napredovalo.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.