rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jul. 10
  • 10:40

Uskoro nova mera - predlog podsticajnog programa za novo zapošljavanje

04.06.2020

Ministar finansija u Vladi R.Srbije, Siniša Mali, izjavio je (4.6.2020. god.) da je jutros u 7 časova krenula uplata minimalne zarade, u ukupnom iznosu od 31 milijarde dinara, na račune 235.000 preduzeća, koja zapošljavaju milion i 50 hiljada radnika.

„To je drugi minimalac koji isplaćujemo u okviru paketa ekonomskih mera. Prvi je bio prošlog meseca, danas isplaćujemo drugi i ostaje još jedna minimalna zarada koju ćemo isplatiti početkom jula“, naveo je ministar.

On je istakao da je prioritet ekonomskih mera bilo očuvanje radnih mesta. „U ovom trenutku, sa odlaganjem plaćanja poreza i doprinosa na zarade, sa isplatom minimalne zarade, ti ljudi nisu ostali bez posla, to nam je najvažnije. Sada su krenuli da rade i da proizvode“, rekao je Mali.

Ministar je podsetio da je minimalna zarada skoro duplo uvećana u odnosu na 2011-2012. godinu. „Tada je minimalna zarada bila oko 16.000 din., a sada je preko 30.000. dinara… Mi ćemo sa tom politikom i u narednim godinama nastaviti“, rekao je on.

Mali se osvrnuo i na broj zaposlenih u Srbiji, kojih je u odnosu na februar za skoro sedam hiljada više. „Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 15. maja ukupan broj zaposlenih je 2.196.372, što je u odnosu na 27. februar ove godine, veći broj za 6.988 ljudi“, naveo je on.

 

Narednih dana Vlada će izaći sa predlogom podsticajnog programa za novo zapošljavanje, najavio je Mali. „Videćemo na koji način ćemo to uraditi, imamo preko 20-tak mera koje trenutno sagledavamo, ili da se umanje porezi i doprinosi za svakog zaposlenog, ili da se stimulacijom u novcu da podstrek nekom preduzeću da zaposli nove radnike. Bavimo se svakim zaposlenim, svakim radnim mestom, a želja nam je da sada još agresivnije krenemo u novo zapošljavanje, kako bi životni standard građana Srbije bio bolji“, objasnio je Mali.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.