Usvojen Zakon o budžetu za 2024. godinu

26.10.2023

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je danas, 26.10.2024. god., Zakon o budžetu za 2024. godinu, kojim ukupni prihodi republičke kase iznose 2.040,9 milijardi dinara, a rashodi 2.238 milijardi dinara.

Od ukupno 189 poslanika, za budžet je glasalo 145, protiv 31, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo 13 poslanika.

 

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali predstavio je 23.10.2023.god. poslanicima u Skupštini Srbije Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu, i istakao da je taj najviši finansijski akt države napravljen tako da donosi boljitak za sve građane Srbije. Ministar Mali je, osim predloženog budžeta, predstavio i set od 30 zakonskih rešenja koja su u nadležnosti Ministarstva finansija.

„Moja poruka građanima je da smo potpuno stabilni i da naša ekonomija raste. Očekujemo privredni rast od dva do 2,5% ove godine, a za narednu godinu je projektovan rast od 3,5% BDP-a. Takođe, očekujemo da 2024. godine udeo javnog duga u BDP-u bude 51,7%, što je odličan rezultat. Trenutno imamo oko pet milijardi evra na računu, zaposlenost nam je na rekordnom nivou, nezaposlenost niska, imaćemo rekordne strane direktne investicije i ove godine. Imaćemo nova ulaganja u zdravstvo, prosvetu, poljoprivredu, veće plate i penzije, odnosno imaćemo još jednu uspešnu godinu za građane“, rekao je Mali.

O Predloženom budžetu za 2024. godinu, ministar navodi: „Osnova budžeta je dalje podizanje životnog standarda građana. U budžetu je predviđeno povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru od 10%, povećanje minimalne zarade od 17,8% od 1. januara naredne godine, kao i novo povećanje penzija od 14,8%, shodno švajcarskoj formuli plus“, rekao je Mali u obraćanju poslanicima.

On je istakao i da će sa svim prethodnim i planiranim povećanjima, prosečna penzija sledeće godine iznositi 390 evra, kao i da „Sa ovim povećanjem potpuno smo u planu da 2025. godine prosečna penzija bude između 430 i 450 evra“, naveo je ministar finansija.

Mali je istakao i da će biti povećana minimalna zarada za 17,8% i iznositi 47.154 dinara, što je više od 400 evra, a povećan je i neoporezivi deo zarade sa 21.712 dinara na 25.000 dinara.

 

Govoreći o izdvajanjima za poljoprivredu, Mali je istakao da taj budžet iznosi 118 milijardi dinara. Kao značajnu novinu za poljoprivrednike izdvojio je mogućnost refakcije (povraćaja) akcize na gorivo. Podsetio je i da su ranije izglasanim rebalansom budžeta duplirane subvencije sa 9.000 na 18.000 dinara.

Kada je reč o ostalim zakonskim predlozima, pred poslanicima su, između ostalih, Predlog zakona o završnom računu budžeta za 2022. godinu, izmene zakona o javnim nabavkama, izmene zakona o duvanu i o elektronskom fakturisanju, set poreskih zakona i sporazuma važnih za realizaciju velikih i značajnih infrastrukturnih projekata u našoj zemlji.

Izmene Zakona o budžetskom sistemu, apostrofirao je, ne donose nikakve novine, koje zadiru u autonomiju Univerziteta. „Moja jasna poruka svima u visokom obrazovanju je da nema zadiranja u autonomiju univerziteta, niti igranja sa sopstvenim prihodima, već je tu samo bitna tehnika obračuna zarada“, kazao je Mali.

Istakao je i da je ovo četvrti put za redom da se pred poslanicima u isto vreme nađu predlog zakona o budzetu i predlog zakona o završnom računu budžeta za prethodnu godinu. Reč je o praksi koja se ustalilila u parlamentarom životu i ide u prilog većoj transparentnosti javnih finansija.

Kada je reč o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, izmene se, objasnio je Mali, odnose na to da se spreči izbegavanje plaćanja naknade za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada za motorna vozila iz uvoza i da se utvrdi visina naknada za zagađenje voda.

Osvrnuo se i na Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO 2027. „Dobili smo da budemo domaćini te izložbe, što je velika čast i potvrda onoga što je Srbija uradila, ali i obaveza da se na pravi način pokažemo kao domaćin te manifestacije i to će sprovođenjem posebnog zakona moći da se uradi“, naveo je.

Na dnevnom redu su i izmena Zakona o javnim nabavkama sa ciljem da se poveća ekonomičnost, transparetnost i efikasnost procesa javnih nabavki.

Izmene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma uvode novog obveznika, Centralni registar, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

“Cilj izmena Zakona o elektronskom fakturisanju je da se dalje unapredi taj sistem i u toj oblasti je Srbija ispred razvijenijih zemalja kada je borba protiv sive ekonomije u pitanju“, kazao je Mali.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama donosi redovno usaglašavanje sa propisima koji su se tokom godine promenili, dok izmene Zakona o duvanu uvode proizvode koje zakon do sada nije prepoznavao, naročito one koje maloletnici koriste.

Kada je reč o poreskim zakonima, pred poslanicima su izmene Zakona o porezu na imovinu. One su predložene kako bi se do 1. januara 2025. godine odložilo prenošenje nadležnosti za utvrđivanje, naplatu i kontrolu poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava sa Porske uprave na jedinice lokalne samouprave.

Tu su i izmene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim se produžuje primena postojećih olakšica za zapošljavanje novih radnika u vidu prava na povraćaj dela plaćenih doprinosa po osnovu zarade novozaposlenog lica u procentu od 65% do 75%. Kroz izmene Zakona o porezu na dohodak građana se sprovodi odluka o povećanju neoporezivog dela dohotka sa 21.712 dinara na 25.000 dinara. Od poreskih propisa ministar je naveo i Predlog zakona o dopuni Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara. Izmene tog akta predviđaju stvaranje osnova da se za vozila koja se mogu registrovati za period kraći od godinu dana i porez plaća srazmerno tom vremenu. U setu poreskih propisa našao se i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola između Vlade Srbije i Švajcarskog Saveznog veća o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Pred poslanicima je, zaključio je ministar, i 15 zakonskih rešenja i ratifikacija vezanih za realizaciju važnih infrastrukturnih i drugih projekata koji su potpisani sa velikim brojem međunarodnih finansijskih institucija.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.