rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jul. 10
  • 09:38

Usvojen regulatorni okvir za dodatnu podršku ugroženim sektorima

02.06.2020

Ministarstvo finansija je saopštilo da je na sednici Vlade Republike Srbije usvojen regulatorni okvir kojim se, zbog otežanih ekonomskih uslova prouzrokovanih pandemijom COVID-19, pruža dodatna podrška privrednim subjektima čija je pretežna šifra delatnosti iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja.

Ovim privrednim subjetima biće omogućeno dobijanje kredita Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva pod izmenjenim uslovima, koji podrazumevaju rok otplate do pet godina koji uključuje grejs-period do dve godine, ukupno trajanje kredita do 24 meseca grejsa i do 36 meseci otplate, kamatnu stopu od jedan odsto na godišnjem nivou.

Takođe, krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima, a maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti:

- za preduzetnike i mikro pravna lica do 20.000.000 dinara;

- za mala pravna lica do 80.000.000 dinara;

- za srednja pravna lica do 180.000.000 dinara.

Najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80 odsto  ostvarenih poslovnih prihoda po poslednjem predatom finansijskom izveštaju.

Cilj je što brže pokretanje privredne aktivnosti, dok su na najvećem udaru bili turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj. Zato je na ovaj način predviđena pomoć predstavnicima tih sektora kako bi održali likvidnost i što brže se vratili u privredne tokove.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.