rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • May. 26
  • 12:43

Usvojen set od šest finansijskih zakona, među kojima su i Zakon o računovodstvu i Zakon o reviziji

10.10.2019

POSLEDNJA VEST:

Poslanici Narodne skupštine R.Srbije danas (10.10.2019. god.) usvojili su set od šest finansijskih zakona, među kojima su:

- Zakon o računovodstvu,

- Zakon o reviziji,

- Zakon o kontroli državne pomoći,

- Zakon o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita,

- Zakon o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom, kao i

- Zakon o alternativnim investicionim fondovima.

 

Dakle, usvojeni su novi Zakon o računovodstvu, koji stupa na snagu 1. januara 2020. god. i Zakon o reviziji sa kojim su korisnici dužni da usklade poslovanje u roku od šest meseci.

Zakonom o računovodstvu uređuju se obveznici primene ovog zakona, razvrstavanje pravnih lica, organizacija računovodstva i računovodstvene isprave, uslovi i način vođenja poslovnih knjiga, sastavljanje finansijskih izveštaja i godišnjeg izveštaja o poslovanju, Nacionalna komisija za računovodstvo, kao i nadzor nad sprovodjenjem odredbi ovog zakona.

Zakonom o reviziji uređuju se uslovi i način obavljanja revizije finansijskih izveštaja, stručna osposobljenost lica i licence za obavljanje revizije, davanje i oduzimanje dozvole za rad društvima za reviziju i samostalnim revizorima kao i nadzor nad obavljanjem revizije.

Kako saznajemo, oba zakona su usvojena bez amandmana u odnosu na Predloge ovih zakona.

Podsećamo, na našim elektronskim priručnicima – CD-u za Računovođe i CD-u za Poslodavce, kao i u njihovim on-line (internet) verzijama, objavili smo tekstove našeg stručnog saradnika iz Ministarstva finansija, i to:

- Komentar Predloga zakona o računovodstvu, kao i

- Komentar Predloga zakona o reviziji.

Takođe, navedene tekstove, pored ostalog, objavili smo i u najnovijem, oktobarskom broju časopisa „Računovodstvo i porezi“ – br. 169.

 

Kako je rekao ministar finansija, Siniša Mali, Zakonom o kontroli državne pomoći jača se transparentnost dodele državne pomoći, omogućava se efikasnija kontrola i otklanjaju nejasnoće koje su do sada postojale. Odbacujući navode da R.Srbija prednjači u dodeli državne pomoći, Mali je naveo da je Nemačka prošle godine dala 43 milijarde evra državne pomoći, Francuska 17 mliijardi evra, Mađarska 3,3 milijarde evra, a Srbija oko 538 miliona evra. Radikali su u raspravi izrazili sumnju u to da će država sama sebe kontrolisati, naročito kada je reč o izdvajanju za javna preduzeća ili za razne lokalne festivale, jer, kako su rekli, „ni do sada nikada nismo saznali kada su neka sredstva nenamenski trošena.“

Skupština je usvojila i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita, kojim se uređuje obavezno osiguranje depozita fizičkih lica, preduzetnika, mikro, malih i srednjih pravnih lica kod banaka, radi zaštite u slučaju stečaja ili likvidacije banke i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

Usvojen je i Zakon o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom, kao i Zakon o alternativnim investicionim fondovima. U raspravi o zakonima o investicionim fondovima ranije se vodila polemika o stranim investicijama u Srbiji. Poslanici vladajuće koalicije podržali su zakone, jer veruju da će rešenja unaprediti poslovni ambijent, dok su radikali izneli niz kritika.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.