rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • May. 26
  • 14:11

Za deset meseci Poreska policija podnela 1.166 krivičnih prijava

07.11.2019

Prema saopštenju Poreske uprave (od 6.11.2019. god.), za prvih deset meseci ove godine, Sektor poreske policije podneo je nadležnim tužilaštvima 1.166 krivičnih prijava protiv 1.579 lica za učinjenih 1.529 krivičnih dela. Takođe, izbegnut je porez u iznosu od 13 milijardi dinara, što je za 58,69% više nego u istom periodu prošle godine. Pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od četiri milijarde dinara za krivična dela: pranje novca, zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba službenog položaja. Identifikovano je 87 „fantom“ i „peračkih“ preduzeća koja predstavljaju glavne generatore sive ekonomije.

 

Tokom sprovođenja akcije suzbijanja nelegalnog prometa duvana i duvanskih prerađevina i ostalih akciznih proizvoda, Poreska policija je, u koordinaciji sa drugim državnim organima, podnela 449 krivičnih prijava za nelegalan promet akciznih proizvoda u deset meseci ove godine. Pritom je oduzeta roba u vrednosti od oko 110 miliona dinara (11,3 tone rezanog duvana, 10 tona duvana u listu, 578.916 paklica cigareta). Znatno je povećana i količina oduzetog alkohola, čak za 17 puta u odnosu na isti period prošle godine.

 

Poreska policija je intenzivirala aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije u prometu dobara i usluga, koji se vrši reklamiranjem i prodajom putem interneta i privremeno je oduzela robu bez dokumentacije o poreklu, u vrednosti od preko 173,8 miliona dinara, kao što su: žestoko alkoholno piće i odevni predmeti ekskluzivnih svetskih brendova, tehnička roba, kozmetika. Protiv lica od kojih su oduzeta navedena dobra podnete su krivične prijave zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, nedozvoljenog skladištenja robe i nedozvoljene trgovine.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.