Zakonska obaveza ponuđača da imaju registrovanog zakonskog zastupnika

31.05.2022

Podsećamo sva lica registrovana u Registru ponuđača, koji vodi Agencija za privredne registre (u daljem tekstu: APR), da imaju obavezu registracije podataka o promeni zakonskog zastupnika i u ovom registru (Registru ponuđača), nakon što su tu promenu registrovali u statusnom registru.

Ova obaveza propisana je članom 128. stav 7. tačka 4) Zakona o javnim nabavkama, a članom 10. stav 1. Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre propisano je da je podnosilac dužan da APR-u podnese registracionu prijavu promene podatka o ponuđaču u roku od 15 dana od dana nastanka promene ili dokumenta, koji su predmet registracije.

U skladu sa odredbom člana 111. Zakona o javnim nabavkama, kao i Pravilnikom o sadržini Registra ponuđača i dokumentaciji koja se podnosi uz prijavu za registraciju ponuđača, uz prijavu promene zakonskog zastupnika ponuđača prilaže se i uverenje iz kaznene evidencije za zakonskog zastupnika.

Registrator Registra ponuđača ima mogućnost pribavlјanja dokumentacije, kojom se dokazuje nepostojanje osnova za isklјučenje iz postupka javne nabavke, po službenoj dužnosti i to podatka da li se novi zastupnik privrednog društva nalazi u kaznenoj evidenciji ili ne. Ako novi zastupnik nije osuđivano lice, dovolјno je da se Registru ponuđača podnose uredno popunjena registraciona prijava promene podataka o zastupniku, uz dokaz o uplati naknade, a ukoliko se novi zastupnik nalazi u kaznenoj evidenciji mora lično da se obrati MUP-u radi dobijanja izveštaja iz kaznene evidencije, u skladu sa odredbom člana 102. stav 5. Krivičnog zakonika.

 

PAŽNJA!

U slučaju kada ponuđač nema upisan podatak o zakonskom zastupniku, registrator će, po službenoj dužnosti, brisati ovo pravno lice iz Registra ponuđača, zbog neispunjenosti obaveznih uslova za upis u Registar ponuđača.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.