Zatvorska kazna do pet godina za nedozvoljeni promet opreme za fiskalizaciju i računovodstvenih i drugih softvera

27.12.2022

Skrećemo pažnju, 20.12.2022. god. počela je primena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, a time i primena novih kaznenih mera koje se odnose na nedozvoljeni promet opreme za fiskalizaciju i računovodstvenih i drugih softvera.

Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave (od 21.12.2022. god.), svako ko neovlašćeno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nabavlja radi dalje prodaje, elektronsku opremu za fiskalizaciju i računovodstvene i druge softvere, a sve u svrhu izbegavanja plaćanja poreza naći će se na udaru novih krivičnih odredbi. To se odnosi i na fizička i pravna lica koja posreduju u prodaji ili kupovini, drže ili prenose i koja nisu evidentirana u registru proizvođača elektronskih fiskalnih uređaja. Izvršiocima ovih krivičnih dela zaprećena je kazna od jedne do pet godina zatvora, uz mogućnost izricanja mere bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti u istom trajanju odgovornom licu u privrednom subjektu.

Elektronski uređaji i oprema za fiskalizaciju i računovodstveni i drugi softveri stavljeni u promet na nedozvoljeni način biće oduzeti.

Detaljnije o ovome pročitajte u novom broju našeg časopisa „Računovodstvo i porezi“ (br. 208, januar 2023. god.), u tekstu: Komentar novina u ZPPPA – na snazi od 20.12.2022. god.

Napominjemo, u narednom, februarskom broju (br. 209.), objavićemo tekst našeg stručnog saradnika o novom podzakonskom aktu koji je neophodan za sprovođenje ZPPPAKomentar Pravilnika o postupku, načinu, rokovima, sadržaju i obliku prijave kojom poreski obveznik prijavljuje poslovni prostor i poslovne prostorije u kojima skladišti, odnosno smešta dobra, kao i prostor i prostorije u kojima obavlja delatnost (objavljen u „Sl. glasniku RS“, br. 139/22), koji je stupio na snagu 24.12.2022. god., a primenjuje se od narednog dana po isteku 30-og dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika, odnosno od 24. januara 2023. god.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.