• May. 18
  • 16:56

„Pijačarima“ odobreno odlaganje roka za obaveznu e-fiskalizaciju

05.05.2022

Na osnovu člana 4. stav 3. Zakona o fiskalizaciji („Sl. glasnik RS“, br. 153/20 i 96/21) i člana 17. stav 1. i čl. 42. st. 1. Zakona o Vladi, Vlada RS donela je Uredbu o izmeni i dopuni Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja („Sl. glasnik RS“, br. 51/22), koja je na snazi od 29. aprila 2022. god.

Ovim je produžen prelazni period za obveznike fiskalizacije koji se bave prodajom dobara i usluga na pijačnim tezgama i sličnim objektima, tako da oni nemaju obavezu evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja počev od 1. maja 2022. god. zaključno sa 31. decembrom 2022. god.

S druge strane, celokupan vazdušni saobraćaj putnika pod šifrom delatnosti 51.10 – dakle, ne samo u delu koji se odnosi na međunarodni prevoz putnika, izmenom Uredbe je oslobođen obaveze evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja.

 

Puna implementacija Zakona o fiskalizaciji podrazumeva obavezno izdavanje fiskalnog računa sa svim propisanim elementima uz prepoznatljiv QR kod

PAŽNJA!

Ukazujemo da je Poreska uprava, povodom netačnih informacija da se prelaskom na novi model fiskalizacije smatra dovoljnim potpisivanje Ugovora o nabavci elektronskog fiskalnog uređaja sa dobavljačem i preuzimanje bezbednosnog elementa, naglasila da puna implementacija Zakona o fiskalizaciji podrazumeva obavezno izdavanje fiskalnog računa sa svim propisanim elementima uz prepoznatljiv QR kod.

Obveznici koji ne poštuju zakonske propise i nakon utvrđenog roka, odnosno od 1. maja 2022. god. ne počnu da izdaju validne fiskalne račune biće sankcionisani shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji.

 

Napominjemo:

Prečišćeni tekst Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja („Sl. glasnik RS“, br. 32/21, 117/21 i 51/22), već je ažuriran na našem sajtu: e-fakture.info kojem mogu pristupiti svi kupci naša dva Priručnika (pogledajte u nastavku).

 

Podsećamo:

- Sve u vezi sa PDV-om, e-fiskalizacijom i e-fakturama, uključujući i sve važeće propise, prenosimo na sajtu: e-fakture.info – koji prati naš Priručnik „PDV, fiskalizacija i e-fakture“. Saznajte više o ovom Priručniku klikom na ovaj link.

- S druge strane, naš najnoviji Priručnik „E-fiskalizacija – bez problema u praksi“, predstavlja prvu zbirku rešenja za probleme u praksi koji su se već javili u vezi sa novim modelom fiskalizacije. Kupcima ovog Priručnika, takođe, je obezbeđen i pristup sajtu: e-fakture.info . Pri tom, napominjemo, rešenja za probleme iz prakse koji su dati u ovom Priručniku, ne nalaze se na pomenutom sajtu, niti u Priručniku „PDV, fiskalizacija i e-fakture“, i obrnuto. Saznajte više o ovom novom Priručniku klikom na ovaj link.

 

Podsećamo, kada je reč o novom modelu fiskalizacije, 1. maj 2022. god. je krajnji rok do koga obveznici fiskalizacije treba da pređu na novi sistem i pomeranja tog roka neće biti. S tim u vezi, pogledajte tekst: "1. maj 2022. god. ostaje krajnji rok za prelazak na novi Sistem elektronskih faktura".

 

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.