Pravilna rešenja za 120 problema računovođa

 Na osnovu 13 godina našeg iskustva u praćenju računovodstvenih, poreskih i drugih propisa, kao i u savetovanju i odgovaranju na pitanja i nedoumice naših klijenata - računovođa, odlučili smo da rešenja za najčešće probleme sažmemo u jedno jedinstveno izdanje. Tako je nastao naš najnoviji priručnik:


RASPRODATO


Pravilna rešenja za 120 problema računovođa

U ovom priručniku smo detaljno pisali o svim onim problemima koji su Vama, računovođama, stvarali najveće teškoće i gde ste najčešće tražili našu pomoć, dok smo za neke probleme dali kratka i jasna rešenja, koja nose suštinu potrebnu za brzo rešavanje problema.

Svrha ovog priručnika jeste da Vam pomogne u Vašem svakodnevnom radu – da Vam pomogne da rešite probleme kada se oni jave, ili čak i da ih sprečite time što ukazuje na neke česte greške u praksi.

Odabrali smo 120 problema, koji su se u praksi najčešće javljali, a koje smo u ovom priručniku razrešili, uz objašnjenja, kao i primere obračuna i knjiženja, tamo gde je to bilo potrebno. Pošto se odnose na brojne teme, grupisali smo ih u šest oblasti:

  • osnivanje i gašenje privrednih društava i preduzetnika, uključujući i statusne promene koje prate poslovanje;
  • zapošljavanje (specifičnosti pojedinih ugovora, privremeni i povremeni poslovi, nepuno radno vreme, prekovremeni rad, ugovor na određeno, rad kod preduzetnika i dr.) i prestanak radnog odnosa;
  • obračun zarada i naknada zarada, naknada po raznim vrstama ugovora i drugih prihoda (bolovanje preduzetnika, naknade zarada za porodiljsko odsustvo, trudničko bolovanje, nepuno radno vreme, rad van radnog odnosa, naknada za rad penzionera i dr.);
  • problemi vezani za oporezivanje različitim vrstama poreza (PDV, porez na dobit, porez na dohodak građana i doprinosi, akcize itd.);
  • najčešće korišćena poreska oslobođenja / podsticaji; i
  • nedoumice koje se odnose na vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja.

Ovaj priručnik će Vam pomoći da sprečite probleme ili da ih na pravi način rešite, i tako izbegnete moguće negativne efekte ili zakonske kazne.

Olakšaće Vaše svakodnevne poslove, pružiće Vam sigurnost u radu, a time će i uštedeti Vaše dragoceno vreme!

Radi postizanja što veće pouzdanosti u odgovorima, trudili smo se da data rešenja problema potvrdimo pozivanjem na službena mišljenja nadležnih ministarstava, i pažljivo smo vodili računa da sve navedeno bude u skladu sa trenutno važećim propisima.

Priručnik „Pravilna rešenja za 120 problema računovođa“ bi trebalo da Vam uvek bude pri ruci, kao korisna literatura u svakodnevnom radu, koja će Vam pomoći da lakše i brže rešite probleme, a time i da značajno uštedite Vaše vreme.

Autori:

1. Kuzmanović-Živanović Svetlana - Rukovodilac Grupe za porez na dohodak fizičkih lica i sistema doprinosa za socijalno osiguranje u Ministarstvu finansija
2. Janjušević Aleksandar - samostalni savetnik u Ministarstvu finansija RS, Sektor za finansijski sistem - Grupa za računovodstvo i reviziju
3. Bondžić Milica – diplomirani pravnik u Ministarstvu zdravlja
4. Tričković Milica – diplomirani menadžer
5. Petrović Irena – magistar ekonomskih nauka
6. Nikolić Anita – diplomirani ekonomista
 

Dizajn i izrada sajta Creative Web

2023. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.