Pravilna rešenja za 120 problema računovođa

 Na osnovu 13 godina našeg iskustva u praćenju računovodstvenih, poreskih i drugih propisa, kao i u savetovanju i odgovaranju na pitanja i nedoumice naših klijenata - računovođa, odlučili smo da rešenja za najčešće probleme sažmemo u jedno jedinstveno izdanje. Tako je nastao naš najnoviji priručnik:


Pravilna rešenja za 120 problema računovođa

U ovom priručniku smo detaljno pisali o svim onim problemima koji su Vama, računovođama, stvarali najveće teškoće i gde ste najčešće tražili našu pomoć, dok smo za neke probleme dali kratka i jasna rešenja, koja nose suštinu potrebnu za brzo rešavanje problema.

Svrha ovog priručnika jeste da Vam pomogne u Vašem svakodnevnom radu – da Vam pomogne da rešite probleme kada se oni jave, ili čak i da ih sprečite time što ukazuje na neke česte greške u praksi.

Odabrali smo 120 problema, koji su se u praksi najčešće javljali, a koje smo u ovom priručniku razrešili, uz objašnjenja, kao i primere obračuna i knjiženja, tamo gde je to bilo potrebno. Pošto se odnose na brojne teme, grupisali smo ih u šest oblasti:

  • osnivanje i gašenje privrednih društava i preduzetnika, uključujući i statusne promene koje prate poslovanje;
  • zapošljavanje (specifičnosti pojedinih ugovora, privremeni i povremeni poslovi, nepuno radno vreme, prekovremeni rad, ugovor na određeno, rad kod preduzetnika i dr.) i prestanak radnog odnosa;
  • obračun zarada i naknada zarada, naknada po raznim vrstama ugovora i drugih prihoda (bolovanje preduzetnika, naknade zarada za porodiljsko odsustvo, trudničko bolovanje, nepuno radno vreme, rad van radnog odnosa, naknada za rad penzionera i dr.);
  • problemi vezani za oporezivanje različitim vrstama poreza (PDV, porez na dobit, porez na dohodak građana i doprinosi, akcize itd.);
  • najčešće korišćena poreska oslobođenja / podsticaji; i
  • nedoumice koje se odnose na vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja.

Ovaj priručnik će Vam pomoći da sprečite probleme ili da ih na pravi način rešite, i tako izbegnete moguće negativne efekte ili zakonske kazne.

Olakšaće Vaše svakodnevne poslove, pružiće Vam sigurnost u radu, a time će i uštedeti Vaše dragoceno vreme!

Radi postizanja što veće pouzdanosti u odgovorima, trudili smo se da data rešenja problema potvrdimo pozivanjem na službena mišljenja nadležnih ministarstava, i pažljivo smo vodili računa da sve navedeno bude u skladu sa trenutno važećim propisima.

Priručnik „Pravilna rešenja za 120 problema računovođa“ bi trebalo da Vam uvek bude pri ruci, kao korisna literatura u svakodnevnom radu, koja će Vam pomoći da lakše i brže rešite probleme, a time i da značajno uštedite Vaše vreme.

Autori:

1. Kuzmanović-Živanović Svetlana - Rukovodilac Grupe za porez na dohodak fizičkih lica i sistema doprinosa za socijalno osiguranje u Ministarstvu finansija
2. Janjušević Aleksandar - samostalni savetnik u Ministarstvu finansija RS, Sektor za finansijski sistem - Grupa za računovodstvo i reviziju
3. Bondžić Milica – diplomirani pravnik u Ministarstvu zdravlja
4. Tričković Milica – diplomirani menadžer
5. Petrović Irena – magistar ekonomskih nauka
6. Nikolić Anita – diplomirani ekonomista
 

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.