Godišnji porez na dohodak građana za 2023. god. plaća se do 15. maja 2024. god.

17.04.2024

Podsećamo, godišnji porez na dohodak građana obračunava se i plaća po sistemu samooporezivanja.

Predviđeno je da Poreska uprava 1.4.2024. god., na osnovu raspoloživih podataka iz službenih evidencija o prihodima građana ostvarenih u prethodnoj godini, unapred popuni poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu i postavi je kao radnu verziju prijave na portal ePorezi.

Sva fizička lica koja su u 2023. god. ostvarila dohodak čiji je iznos veći od 4.269.564 din., dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. god. na portalu ePorezi provere iskazane podatke u unapred popunjenoj poreskoj prijavi i da samostalno izvrše eventualne korekcije ukoliko se ne slažu sa iskazanim podacima, te da tako korigovanu prijavu podnesu prihvatanjem opcije „Potpiši i podnesi“.

U situaciji u kojoj se poreski obveznici slažu sa podacima iskazanim u njihovoj unapred popunjenoj poreskoj prijavi (ne vrše nikakve ispravke i dopune), takođe su dužni da na istom portalu prijavu podnesu odabirom opcije „Potpiši i podnesi“.

Ukoliko poreski obveznik do 15. maja 2024. god. ne podnese poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana, Poreska uprava će protiv poreskog obveznika nadležnom prekršajnom sudu podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz člana 180. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Rok za plaćanje obračunatog poreza je 15. maj 2024. god.

U narednom broju časopisa „Računovodstvo i porezi“, br. 224. (maj 2024. god.) detaljno ćemo pisati o godišnjem porezu na dohodak građana. Više o ovom časopisu saznajte klikom na ovaj link.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.