Predstavljen novi veb-portal za isporuke podataka državnim organima

27.05.2024

Agencija za privredne registre, u svom saopštenju od 23.5.2024. god., navodi da je u APR-u predstavlјen novi veb-portal za isporuke podataka, čija je svrha da se javnom sektoru omogući lakši i jednostavniji pristup registrovanim podacima iz elektronskih registara i evidencija APR-a.

Prezentaciji novog veb-portala prisustvovali su predstavnici iz ministarstava finansija, privrede, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, informisanja i telekomunikacija, za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog, za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja, za brigu o selu, kao i iz gradske uprave Grada Beograda i Novog Sada, Republičkog zavoda za statistiku Srbije, Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, Vrhovnog javnog tužilaštva i Javnog tužilaštva RS.

„Projekat uspostavlјanja veb-portala za isporuke podataka državnim organima započet je 2021. god. sa namerom optimizacije postojećih i razvoja novih digitalnih usluga, na osnovu kojih bi se efikasnije zadovolјile informacione potrebe šireg kruga korisnika u elektronskom okruženju“, istakao je Milan Lučić, direktor APR-a i dodao da APR raspolaže velikim skupom visoko vrednih poslovnih podataka, koji će novim elektronskim servisom biti dostupni na tehnološki moderan, fleksibilan, jednostavan i brz način, u realnom vremenu, uz mogućnost korišćenja raznih naprednih funkcionalnosti i pametnih pretraga.

Rukovodilac Odelјenja za isporuke podataka, Maja Krneta, predstavila je učesnicima prezentacije funkcionalnosti i način korišćenja novog portala i obavestila ih da je portal od sada dostupan državnim organima, a da će APR, u narednom periodu, omogućiti korišćenje portala i korisnicima iz privatnog sektora, uz plaćanje naknade koja pokriva troškove održavanja i dalјeg razvoja ove usluge. Zahvalјujući digitalizaciji i lakšem pristupu zvaničnim podacima, koji se koriste za donošenje odluka na različitim nivoima odlučivanja, APR veruje da će ovaj novi elektronski servis biti koristan alat u radu državne uprave, a uskoro i privatnog sektora“, zaklјučila je Maja Krneta.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.