Inspekcijski nadzor i prijave protiv trgovaca koji ograničavaju prodaju goriva

09.03.2022

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je da je u toku večeri 3.3.2022. god.,  tržišna inspekcija utvrdila povredu Zakona o zaštiti potrošača na više maloprodajnih mesta nafte i naftnih derivata na kojima su trgovci istakli obaveštenja o ograničenju u količini prodaje.

U prvoj od kontrola koje su izvršene na osnovu prijave koja je stigla 3. marta u 22 časa na elektronsku adresu, utvrđeno je da je maloprodajni objekat istakao obaveštenje o ograničenju u količini prodaje za putničke automobile maksimalno 20 litara, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione, što je suprotno članu 25. stav 1. Zakona o zaštiti potrošača. Naloženo je otklanjanje nedostatka, što je trgovac odmah učinio.

Za ovaj prekršaj je propisana fiksna kazna u iznosu od 50.000 din. za pravno lice. Za ovakav prekršaj kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 8.000 din., a preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 30.000 din. (član 188. stav 1. tač. 1)-14) i st. 2. i 3. Zakona o zaštiti potrošača).

Provera je 3. marta izvršena na još četiri prodajna mesta, u Babušnici, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu i u svim nadzorima inspekcije utvrđena je povreda Zakona o zaštiti potrošača, navodi se u izveštajima tržišne inspekcije Ministarstva.

 

Podsećamo, članom 25. Zakona o zaštiti potrošača („Sl. glasnik RS“, br. 88/21 od 11.9.2021. god., koji je u primeni počev od 19.12.2021. god.), regulisano je izlaganje robe, tačna mera i isticanje prodajnih podsticaja, pa tako:

Zabranjeno je odbijanje da se potrošaču proda roba koja je izložena ili na drugi način pripremljena za prodaju ili odbijanje pružanja usluge koja se može obaviti, ukoliko to nije u suprotnosti sa drugim propisom i poslovnom praksom.

Zabranjeno je uslovljavanje prodaje robe ili pružanja usluge prodajom druge robe ili pružanjem druge usluge.

Trgovac je dužan da potrošaču obezbedi robu u tačnoj meri ili količini i ukoliko je primereno, da mu omogući da proveri tu tačnost.

Ukoliko trgovac nudi posebne prodajne podsticaje pri kupovini roba i usluga, u skladu sa zakonom kojim se uređuje trgovina, dužan je da ih jasno i vidljivo istakne, navede uslove za njihovo ostvarivanje i da ih se pridržava.“

 

Napominjemo, u našem časopisu „Računovodstvo i porezi“, počev od januarskog broja, prenosimo „Komentar novog Zakona o zaštiti potrošača“ čiji autor je naša stručna saradnica koja ima dugogodišnje iskustvo u radu Tržišne inspekcije.

Ovo detaljno izlaganje o novom Zakonu o zaštiti potrošača, nastavljamo i u narednim brojevima ovog časopisa. Naime, budući da novi Zakon sadrži nekoliko specifičnih celina, međusobno različitih, iz broja u broj, prenećemo Vam praktična i iscrpna objašnjenja naše stručne saradnice.

Detaljnije o časopisu „Računovodstvo i porezi“, pogledajte klikom na ovaj link.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.