rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Sep. 23
  • 11:26

Minimalna zarada od sledeće godine 32.126 dinara, a penzije veće za 5,9%

15.09.2020

Ministar finansija u Vladi R.Srbije, Siniša Mali, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta koja je održana 14.9.2020. god., saopštio je da je povećanje minimalne cene rada za 6,6% usmereno ka tome da se u najvećoj mogućoj meri zadrži zaposlenost. Minimalna zarada će iznositi 32.126 dinara.

„Vodili smo se prevashodno interesom zaposlenih, a želeli smo da očuvamo i interese poslodavaca. Trenutno je najveća globalna kriza u istoriji zbog pandemije, ali smo i u tim uslovima odlučili da povećamo minimalnu cenu rada“, kazao je Mali.

Ministar je naveo da je 2012. god. minimalna zarada bila 15.600 din. „Sada idemo na duplo veću zaradu. Jasna je namera da minimalna zarada raste prosečno više nego prosečna plata“, rekao je on i dodao da se čeka kraj septembra i oktobra da se vidi da li će se ići sa povećanjem plata u javnom sektoru na osnovu stanja u budžetu. Ministar kaže da je inflacija 1,5%, tako da će sa povećanjem minimalca od 6,6%, realno povećanje biti 5,1%.

Prema njegovim rečima 15. septembra će Vlada doneti odluku „o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 din. To je oko 8 milijardi dinara koje će država preuzeti na sebe.“

Mali je najavio i da će penzije od 1. januara 2021. god. biti veće za 5,9% na osnovu švajcarske formule i da je to veliko, realno povećanje. Precizirao je da je rast prosečne plate od jula 2019. do juna 2020. god. bio 10,4%, stopa rasta inflacije 1,4%, te da se na osnovu usklađivanja rasta prosečne plate i troškova života dolazi do povećanja penzija od 5,9%.

Ministar je naglasio da najveći teret povećanja minimalne zarade od 6,6% i penzija za 5,9% preuzima država.

 

Ministar za rad, Zoran Đorđević, je izjavio da je predlog za povećanje minimalne zarade od 6,6% Vlada dala u skladu sa trenutnim mogućnostima, te da ostaju zacrtani ciljevi u pogledu visine plata i penzija do 2025. godine. „Nije možda ono što smo očekivali, ali nama ostaje cilj da prosečna plata bude 900 evra i penzija 440 evra do 2025. god. Mi taj plan nećemo menjati, verujemo u tako nešto da možemo da ostvarimo, ako budemo zajedno radili“, naveo je on

 

Predsednik UGS „Nezavisnost“, Zoran Stojiljković, je rekao da su sindikati pokazali volju da se nađu na parametru od nešto više od 34.000 din. za minimalnu zaradu u sledećoj godini, što bi, smatra, bio kompromis.

 

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, je podsetio da minimalnu zaradu prima 350.000 ljudi i dodao da to povećanje samo delimično podiže prosečnu zaradu.

 

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković, je naveo da su poslodavci prihvatili ponudu Vlade Srbije, kao i da se nada da će inflacija ostati u okvirima kao i do sada i da će naredne godine uslediti povećanje privredne aktivnosti.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.