rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

 • Jul. 24
 • 04:36

Najavljene izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru

19.10.2018

VAŽNO!

Detaljan tekst naše stručne saradnice o Nacrtu izmena u Zakonu o inspekcijskom nadzoru objavićemo u broju 5. našeg stručnog časopisa „Sve inspekcije na dlanu“ (novembar / decembar 2018.g.).

 

Prema predloženim izmenama Zakona o inspekcijskom nadzoru, najmanje četiri godine inspekcije neće posećivati privrednike u redovnim kontrolama, ali će oni biti dužni da rade samoprovere i inspekcijama dostavljaju izveštaje o rezultatima. Međutim, takvu privilegiju imaće preduzeća koja su se ranije dokazala visokim standardima poslovanja i poštovanjem propisa.

Uvođenje instituta „Subjekt od poverenja“ jedna je od najznačajnijih novina, koja pomera fokus inspekcija sa kažnjavanja na podršku poslovanju, a predviđena je novim Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Kako naglašavaju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, primena ovog instituta bi trebalo da počne dve godine nakon usvajanja propisa, jer je potrebno vreme da se primene metode i instrumenti za procenu rizika u okviru platforme e-inspektor i da se na osnovu procene rizika stvori baza podataka o „dobroj“ i „lošoj“ privredi.

Status, međutim, može biti oduzet i to trajno- kažu u Ministarstvu. „On prestaje ako se utvrdi povreda propisa, ako subjekt kontrole u ostavljenom roku ne otkloni nedostatke na koje mu je ukazala inspekcija ili ako ne dostavi periodični izveštaj o samoproveri i samoproceni rizika, kao i u slučajevima zatvaranja firme.“

Među izmenama zakona je i institut sporazuma o priznanju prekršaja, koji je već počeo da se primenjuje kod saobraćajnih prekršaja. Uvodi se, takođe, i mogućnost samoprocene. To znači da inspekcija može da dostavi kontrolnu listu nadziranom privredniku i zatraži od njega da sačini i dostavi izveštaj o samoproveri ispunjenosti zahteva iz liste i samoproceni rizika.

U slučaju osnovane sumnje da je delatnost neregistrovana ili da privrednik ne izdaje račun, može se koristiti radi dokazivanja i prikrivena kupovina, ako se na drugi način ne mogu obezbediti potrebni dokazi ili se proceni da bi to bilo značajno otežano“, kažu nadležni. „Ovaj vid kupovine se prethodno ne najavljuje, niti se pokazuje službena legitimacija i nalog za inspekcijski nadzor.“

U cilju efikasnosti rada inspekcija, nacrtom izmena i dopuna zakona predviđen je i mešoviti inspekcijski nadzor koji podrazumeva istovremeni rad više različitih inspekcijskih službi.

U R.Srbiji ima 40 republičkih inspekcija sa oko 6.500 inspektora. Oni kontrolišu primenu propisa u oblastima kao što su bezbednost objekata, hrane, okruženja, proizvoda, saobraćaja, kao i one koje kontrolišu rad državnih organa, javnih službi, privrednih subjekata.

 

 • Kontakt podaci
 • Rezon Media Grup
 • Loznička 2, 11000 Beograd
 • +381 11 244 34 01
 • +381 11 244 91 46
 • info@rezon.rs
 •  
 • Rezon Bulgaria
 • Rezon Romania

Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.