rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Sep. 26
  • 04:50

Novi portal eUprava dostupan građanima Srbije

04.02.2020

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije saopštila je danas da je, nakon gotovo 11 godina, građanima Srbije dostupan novi portal eUprava. U saopštenju se ističe da portal ima novi dizajn i funkcionalnosti i da je njegov sadržaj prilagođen mobilnim i tablet uređajima, a nalazi se na staroj adresi euprava.gov.rs.

Po prvi put u Srbiji je u sistemu elektronske uprave uvedena elektronska identifikacija, uz korišćenje mobilnog telefona tj. dvofaktorska autentikacija. Uvođenje dvofaktorske autentikacije će omogućiti da u narednom periodu sve usluge elektronske uprave budu dostupne na mobilnom telefonu.

Deo novog sistema je i nacionalni portal za elektronsku identifikaciju građana i privrede. Vrlo brzo se očekuje povezivanje drugih državnih portala (LPA, APR, ePorezi, CROSO) sa novim sistemom elektronske identifikacije i tako će se konačno prevazići problem koji su korisnici imali sa različitim operativnim sistemima i instalacijom čitača kvalifikovanih elektronskih sertifikata. Korisnici sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom mogu sami da kreiraju nalog dvofaktorske autentikacije, pri čemu će do kraja februara izdavanje naloga dvofaktorske autentikacije biti dostupno i na različitim šalterima u Srbiji.

Na novom portalu eUprava građani po prvi put mogu da vide svoje podatke iz 15 različitih registara u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (matične knjige rođenih i venčanih), Ministarstva unutrašnjih poslova (podaci iz lične karte, pasoša, prebivalište, državljanstvo, boravište, vozačke dozvole, registracija vozila, oružje u legalnom posedu), Centralnog registra socijalnog osiguranja, Nacionalne službe za zapošljavanje (trenutna evidencija i istorija evidencije), Republičkog geodetskog zavoda i PIO fonda.

Ovo znači da će građani imati na jednom mestu transparentan uvid u sve svoje podatke, najavivši da je sledeći korak da se građanima omogući uvid u lične podatke u registrima lokalne poreske administracije i Poreske uprave Srbije. Informacije i usluge na novom portalu su organizovane prema životnim događajima, pri čemu je to u ovom trenutku osam oblasti:

- porodični život;

- vrtić;

- osnovno obrazovanje;

- srednje obrazovanje;

- studiranje;

- traženje posla;

- kupovina nepokretnosti;

- pokretanje biznisa.

Više od 980.000 već postojećih korisnika eUprave mogu bez ikakvih problema da koriste novi sistem eUprave sa svojim starim korisničkim imenom i lozinkom.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.