rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jan. 24
  • 23:58

Od 20. decembra 2020. godine obavezan PCR test za strance pri ulasku u Srbiju

15.12.2020

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, nakon sednice od 14. decembra 2020. godine, saopštio je da strani državaljani od 20. decembra neće moći da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 časova. Krizni štab je doneo odluku prema kojoj će na graničnim prelazima biti vršena pojačana kontrola, uz obavezan PCR test koji će biti potreban za sve strane državljane, bez obzira na to iz koje zemlje ulaze u Srbiju.

Našim državljanima Ustav garantuje ulazak u zemlju i za njih će važiti obavezna kućna izolacija u trajanju od 10 dana ako nemaju negativan PCR test, s tim što se karantin može prekinuti negativnim PCR testom.

Ove mere će važiti od 20. decembra 2020. do najverovatnije 10. januara 2021. godine, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Takođe, aktuelne mere za suzbijanje epidemije koronavirusa će ostati na snazi do petka, 18. decembra 2020. godine, nakon čega će ponovo zasedati Krizni štab.

Videlo se da su dosadašnje mere dale efekte, iako brojevi jesu na visokim vrednostima, vidi se pad broja novoobolelih. Krizni štab apeluje na građane da predstojeće praznike ove godine proslave u najužem krugu porodice, ali i da se tada pridržavaju svih preventivnih mera.

Ukazano je na to da se broj pregleda u kovid ambulantama smanjuje i da je to ohrabrujući podatak, ali da zabrinjava to što od ukupnog broja pregledanih veći procenat zahteva hospitalizaciju. Virus je prisutan u svim mestima u Srbiji, a žarišta su najveći gradovi, poput Beograda, Novog Sada i Kragujevca.

Na kraju, govoreći o vakcini protiv COVID-19, Krizni štab napominje da naše državno rukovodstvo od samog početka komunicira sa svim proizvođačima vakcina te da, sve dok se vakcina ne registruje u zemlji porekla i dok ne dobije sve sertifikate Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, se ne može primenjivati u našoj zemlji.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.