Omogućene prijave za slobodan pristup jedinstvenom tržištu rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

07.03.2024

Jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije zvanično je uspostavljeno od 1.3.2024. god., kako je izjavio potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija, Siniša Mali. On je, takođe, naveo da će to doprineti daljem ekonomskom napretku i većim investicijama u naš region, kao i poboljšanju kvaliteta života građana zemalja potpisnica.

Mali je objasnio da je 1. marta počela primena Protokola o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Protokola o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu. Ta dva protokola, podsetio je ministar Mali, potpisana su u januaru u Skoplju na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

„Reč je o veoma važnim protokolima u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a zahvaljujući čijoj primeni će građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije imati mogućnost ulaska na teritoriju bilo koje strane sa važećim ličnim dokumentom o slobodnom kretanju i mogućnost zaposlenja u sve tri zemlje bez izdavanja radnih dozvola“, objasnio je Siniša Mali.

 

Napominjemo, elektronske usluge za prijavu radnika za slobodan pristup jedinstvenom tržištu rada su od 5.3.2024. god. dostupne građanima, zbog čega su portali e-uprave sve tri zemlje povezani. Pogledajte klikom na ovaj link.

Kako je naveo ministar Mali, od uspostavljanja zajedničkog tržišta rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije korist će imati kako građani, tako i privreda regiona u celini, jer se proširenjem tržišta rada otvaraju veće poslovne mogućnosti i za pojedince i za kompanije.

Prema njegovim rečima, ukidanjem suvišne papirologije i procedura, građani tri zemlje potpisnice će moći lakše da nalaze bolje zaposlenje i rade, a što će doprineti većoj cirkulaciji i povezivanju ljudi u regionu. Istovremeno, dodao je, privredni subjekti koji posluju u zemljama potpisnicama, lakše će dolaziti do nedostajućih kadrova.

Siniša Mali je istakao i da će jedinstveno tržište rada doprineti daljem rastu građevinske industrije, turističkog i ugostiteljskog sektora, sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

Kako je naglasio ministar Mali, podržavamo i aktivnosti na stvaranju uslova za slobodnu trgovinu i pojačano investiciono ulaganje, a „Srbija je poslednjih godina apsolutni lider u regionu Zapadnog Balkana i obara sve rekorde kada je reč o privlačenju stranih direktnih investicija“.

Siniša Mali je podsetio da je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada rezultat inicijative „Otvoreni Balkan“, koja je pokrenuta kako bi se olakšalo kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala. On je naglasio i da je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada samo jedan od benefita inicijative „Otvoreni Balkan“, u okviru koje su, podsetio je, uspostavljene brze trake na graničnim prelazima radi olakšavanja poslovanja privredi i ubrzanja protoka roba, kako kamioni ne bi satima čekali na granicama, već da se sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno.

Ministar finansija je zaključio da nam je danas više nego ikada potrebna regionalna saradnja u svim oblastima, a što će doprineti ekonomskom razvoju, i daljem poboljšanju kvaliteta života građana.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.