• Oct. 18
  • 02:28

U Skupštini predstavljen set ekonomskih zakona

07.10.2021

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Siniša Mali, predstavio je 5.10.2021. god. u parlamentu set od četiri ekonomska zakona, kojima se, između ostalog, definiše pitanje isplate 20 evra u decembru za punoletne građane Srbije i kojima se predviđa uvođenje tranzicionog perioda za prelazak na novi model fiskalizacije.

 

Ministar finansija je predstavio poslanicima Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, istakavši da su dva osnovna razloga za promenu ovog zakona.

Prvi je da bi se uskladio sa izmenama Zakona o fiskalizaciji, a drugi kako bi dodatno dali fleksibilnost privrednim subjektima koji duguju Poreskoj upravi i ušli su u problem sa izmirivanjem poreskih obaveza zbog pandemije korona virusa. Izmene ovog propisa omogućujuju svima koji su ispoštovali rokove za plaćanje glavnice duga PU, da dobiju mogućnost za odlaganje plaćanja kamata. To su bili zahtevi privrednika i njima izlazimo u susret“, naveo je Mali.

 

Ministar je predstavio i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o fiskalizaciji. Kako je naveo propisom je planirano uvođenje novog modela fiskalizacije, što je jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje. „Želimo da zamenimo postojeći zastareli sistem fiskalizacije koji datira još od 2003. god. Mi sada koristimo 4G tehnologiju, pričamo o uvođenju 5G mreže a GPRS sistem je uveden pre tri ili četiri generacije novih tehnologija. Vreme je da ga promenimo. Taj novi sistem donosi velike koristi za našu privredu jer neće imati više troškove defiskalizacije fiskalnih kasa, obavezu čuvanja papirnih traka a ni godišnjih servisa“, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, velika prednost ovog zakona je da će povećati efikasnost rada Poreske uprave, smanjiće nelojalnu konurenciju svima onima koji plaćaju poreze i tako doprineti njihovom uspešnom poslovnju. „Ovaj zakon je ključni zakon za borbu protiv sive ekonomije. Novi sistem je fleksbiliniji, otvara tržište kada su u pitanju fiskalni uređaji, korisnici mogu da koriste mobilne telefone, tablete i ide se u korak sa digitalizacijom i modernom tehnologijom“, kazao je Mali.

On je naveo da se izašlo u susret privrednicima, pa je uveden prelazni period u kome će moći da rade i postojeće i novo rešenje, od 1. novembra do kraja aprila naredne god. „Privrednici su tražili prelazni period od šest meseci i dobili su ga. Kada su rokovi u pitanju već 1. oktobra krenula je prijava preko sajta Poreske uprave svih poreskih obveznika da prijave svoja prodajna mesta i do 5. oktobra 892 poreska obveznika su se prijavila sa 1400 prodajnih mesta“, rekao je Mali i pozvao ostale poreske obveznike da se prijave u narednih mesec dana. On je dodao ni jedan dinar poreske obveznike neće koštati uvođenje novog sistema. Obezbeđeno je šest milijardi dinara, kako bi se pokrili troškovi nabavke fiskalnih uređaja. Uredba je usvojena na sednici Vlade i predviđa subvenciju od 100 evra za svaki fiskalani uređaj i dodatnih 100 evra za svako prodajno mesto. Za one koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos će biti povećan za 20%. Ko želi da iskoristi ove subvencije prijaljivanje će preko sajta Poreske uprave krenuti od 15. oktobra i trajaće do kraja januara“, naveo je Mali.

Napominjemo, za finansijsku podršku obveznik fiskalizacije može da se prijavi samo jednom tokom trajanja Javnog poziva, tj. do 31.1.2022. god., te je neophodno da pre apliciranja izvrši prijavu svih prodajnih mesta, što takođe može da uradi preko portala ePorezi.

Podsećamo, predmetnu Uredbu, pored ostalog, prenosimo i na sajtu: e-fakture.info – koji prati naš Priručnik „PDV, fiskalizacija i e-fakture“. Saznajte više o ovom Priručniku klikom na ovaj link.

 

Prema rečima ministra, krenule su i pripreme za elektronske fakture, pa će od 1. januara sledeće godine svi subjekti u javnom sektoru imati obavezu da izdaju elektronske fakture, a do kraja 2022. god. to će važiti i za sve one koji su u privatnom sektoru, a koji si u sistemu PDV-a. „Sa novim sistemom fiskalizacije i primenom sitema e-faktura, ćemo zadati konačan udarac sivoj zoni u našoj zemlji. Postojaće oni koji rade u skladu sa zakonom i oni koji su u crnoj zoni. Ali onda ćemo na poseban način sa državnim organima, Poreskom upravom i poreskom policijom da se nosimo sa tim. Dakle, učinićemo naš privredni ambijent mnogo konkurentnijim i atraktivnijim“, rekao je Mali.

 

Mali je poslanicima predstavio i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2, kojim je definisano davanje jednokratne novčane pomoći od 20 evra u decembru ove godine za sve punoletne državljane Srbije, u decembru ove godine. „Za pomoć od 20 evra mogu da se prijave svi oni koji su postali punoletni nakon 24. aprila 2021. god. Za njih otvaramo mogućnost prijavljivanja na isti način kao i do sada preko sajta Uprave za trezor od 15. do 30. novembra“, rekao je ministar finansija. Ministar je podsetio da svi građani koji su se u maju prijavili za novčanu pomoć u iznosu od dva puta po 30 evra, kao i penzioneri, ne treba ponovo da podnose prijavu, jer će im pomoć biti automatski uplaćena u decembru. Mali je naveo da je i ova pomoć deo velikog paketa od osam milijardi evra namenjenih građanima i privredi i predstavlja samu završnicu trećeg paketa mera.

Podsetio je i da je u maju svim građanima i penzionerima isplaćeno 30 evra, zatim da je svaki vakcinisani građanin dobio 3000 dinara, a penzioneri su dodatno 22. septembra dobili 50 evra. Isplaćeno je zatim 60 evra za sve nezaposlene, zatim tri puta po 50% minimalne zarade za sva mirko, mala i srednja preduzeća i preduzetnike i velika preduzeća. Dodatno su isplaćene dve pune minimalne zarade za samosatalne umetnike i još dve pune minimalne zarade za sve koji su zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu. Mali je podsetio i da je u planu da se u februaru ili martu isplati dodatnih 20.000 dinara za penzionere.

 

Poslednji zakon koji je Mali predstavio u Skupštini je Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije kod OTP banke Srbija ad Novi Sad za potrebe finansiranja projekta rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Subotica – Horgoš granica sa Mađarskom (Segedin).

Ministar Mali je rekao da je Ministarstvo finansija promenilo projekciju rasta BDP-a za ovu godinu. „Na osnovu rezultata iz trećeg kvartala ove godine, mi očekujemo da u trećem kvartalu, umesto stope od 5,6%, da imamo stopu rasta od 7%. U prvih šest meseci bila je stopa privrednog rasta od 7,6%, pa sa 7% iz trećeg kvartala ja očekujem da ćemo imati najmanje 7% stopu rasta do kraja ove godine...  Za građane Srbije važno je to da što nam je veća stopa BDP jer da možemo da razgovaramo o većim penzijama i platama i to su teme sa kojima ćemo izaći u narednih par dana kada budemo sumirali konačne rezultate za treći kvartal“, rekao je Mali.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.