• Apr. 13
  • 15:16

Usvajanje tri zakona u okviru trećeg paketa ekonomske pomoći privredi i građanima

26.03.2021

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Siniša Mali, saopštio je (25.3.2021. god.) da su u postupku usvajanja predlozi tri zakona koji se odnose na treći paket pomoći građanima i privredi.

 

„Reč je o proširenju garantne šeme od prošle godine, koja je iznosila dve milijarde evra. Nju sada proširujemo za dodatnih 500 miliona evra, kako bi preduzeća mogla bolje da funkcionišu u krizi. Preduzećima je već podeljena 1,6 milijardi evra. Reč je o jeftinim kreditima, za koje garantuje država. To je značajno doprinelo očuvanju radnih mesta i funkcionisanju preduzeća. Imaćemo i dodatnu garantnu šemu za ugroženija preduzeća, koja slabije stoje, gde država garantuje za još veći deo tog kredita, kako bi banke bile sigurnije i lakše odobravale kredite“, rekao je Mali.

Objasnio je da će rok vraćanja kredita, u okviru nove garantne šeme za ugroženija preduzeća biti 5 godina, sa grejs periodom otplate od 18 do 24 meseca.

Ministar finansija je naveo da će se pred Vladom naći i zakonsko rešenje kojim se definiše isplata 60 evra pomoći građanima, te da očekuje da će u naredne dve do tri sedmice ti predlozi biti izglasani u parlamentu. „Važna informacija za sve građane je da 28. aprila počinje prijava za isplatu 60 evra, koja će trajati do 15. maja. Taj postupak biće organizovan kao i prošle godine, odnosno, prijave će biti moguće putem sajta Uprave za trezor R.Srbije, kao i putem kol-centra. Prvih 30 evra biće isplaćeno u maju, a drugih u novembru. Za obe isplate, građani se prijavljuju samo jednom“, objasnio je ministar.

Napomenuo je i da će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra, što je ukupno 110 evra pomoći države, te da će nezaposleni dobiti dodatnih 60 evra, odnosno, ukupno 120 evra.

 

Ministar je rekao da se nastavljaju razgovori sa najugroženijim sektorima, posebno zanatlijama, ali i fitnes centrima, noćnim klubovima, event centrima, kao i da shvata njihovu zabrinutost. „Zato smo i organizovali tri paketa pomoći države, koja je prvi put u istoriji pomogla privatnom sektoru, odnosno preduzetnicima, malim zanatlijama koji su najugroženiji. Krojači, frizeri, kozmetičari, oni dobijaju pomoć automatski bez prijavljivanja. Mikro, mala i srednja preduzeća su nosilac privrednog razvoja i zato su nam važni“, naveo je on.

Dodao je da se ipak vidi svetlost na kraju tunela, o čemu govori i rezultat na kraju prošle godine, kada je Srbija imala jednu od najmanjih kontrakcija BDP-a u Evropi, kao i stopu nezaposlenosti od 9%.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.