• Nov. 28
  • 07:27

Zaključak o Izveštaju o radu Državne revizorske institucije za 2020. godinu

18.10.2021

Na osnovu člana 8. stav 1. Zakona o Narodnoj skupštini („Sl. glasnik RS“, br. 9/10) i člana 238. stav 4. Poslovnika Narodne skupštine („Sl. glasnik RS“, br. 20/12-preč.tekst), Narodna skupština Republike Srbije, na Drugoj sednici Drugog redovnog zasedanja u 2021. godini, održanoj 14.10.2021. god., donela je Zaključak povodom razmatranja Izveštaja o radu Državne revizorske institucije za 2020. godinu (objavljen u „Sl. glasniku RS“, br. 97/21 od 15.10.2021. god.), kojim je konstatovano sledeće:

 

1. Narodna skupština ocenjuje da je Državna revizorska institucija u svom Izveštaju o radu za 2020. godinu celovito predstavila aktivnosti Državne revizorske institucije (dalje: DRI) u izvršavanju ustavnih i zakonskih nadležnosti koje ima u reviziji javnih sredstava u R.Srbiji.

 

2. Polazeći od preporuka DRI sadržanih u Izveštaju o radu Državne revizorske institucije za 2020. godinu, Narodna skupština preporučuje Vladi da preduzme mere iz svoje nadležnosti kojima će se obezbediti sprovođenje preporuka DRI, pre svega tako što će predložiti Narodnoj skupštini donošenje odgovarajućih zakona, kao i izmena i dopuna podzakonskih propisa koje donosi Vlada i propisa iz nadležnosti ministarstava na koje je u Izveštaju posebno ukazano.

 

3. Polazeći od nalaza DRI, da kod velikog broja revidiranih korisnika javnih sredstava nije uspostavljen sistem interne kontrole koji svojim funkcionisanjem obezbeđuje poslovanje u skladu sa propisima, internim aktima i ugovorima, kao i postizanje drugih ciljeva u skladu sa propisima, Narodna skupština konstatuje da je neophodno da Vlada, u skladu sa odgovornošću za izvršavanje zakona, obezbedi dosledno sprovođenje Zakona o budžetskom sistemu u delu koji se odnosi na obavezu uspostavljanja adekvatnog sistema finansijskog upravljanja i kontrole i uvođenja interne revizije kod korisnika javnih sredstava.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.