• Nov. 28
  • 08:14

Danas, 15. oktobra počela isplata subvencija hotelijerima

15.10.2020

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da 15. oktobra 2020. god. kreće isplata subvencija hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra u dinarskoj protivrednosti po smeštajnoj jedinici, te da je u tu svrhu izdvojeno ukupno 1.241.746.099 dinara.

„Procedura je jako brza i jednostavna, a hotelijeri već od prošle nedelje otvaraju namenske dinarske podračune u Upravi za trezor u svojim filijalama. Podsećamo ih da imaju rok do ponedeljka 19. oktobra da otvore pomenute podračune. U skladu sa tim, 15. oktobra počinje i isplata, a u toku istog dana biće isplaćene subvencije za 84 hotela, u iznosu od 338,6 miliona dinara. U narednim danima sledi i ostatak uplata“, rekao je Mali.

Ministar je precizirao da, po dogovorenoj dinamici, Uprava za trezor dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija spisak računa otvorenih za ove namene kako bi se na najefikasniji način, a to znači što pre i u najkraćem mogućem roku, realizovala sva plaćanja.

Subvencije su odobrene za 314 hotelskih objekata, koji zapošljavaju skoro 10.000 ljudi, a u cilju podrške poslovanju u uslovima epidemije koronavirusa. Iz razgovora sa gradskim hotelijerima shvatili smo da će im ova podrška značiti i da je stigla baš u pravi čas jer su u suprotnom razmišljali o otpuštanju zaposlenih i zatvaranju hotela. Uz ovu podršku većina njih će uspeti da zaokruži poslovnu godinu i da delimično pokrije svoje troškove“, izjavio je Mali.

Prema njegovim rečima, troškovi održavanja hotela u gradovima su veliki, naročito u kontekstu ogromnog gubitka prihoda zbog malog procenta popunjenosti smeštajnih kapaciteta, koji se kretao ispod 10% tokom ključnih letnjih meseci. „Nismo želeli da dopustimo da ovaj propulzivni deo sektora ostavimo na cedilu. Gradski hoteli su uvek vukli napred turističku industriju i gradski turizam je imao ogroman udeo u našim prihodima od turizma koji su 2019. god. premašivali 1,4 milijardi evra“, naveo je Mali. On je istakao da je odluka da se pomogne gradskim hotelima bila promišljena i dobro ciljana, te da očekuje da ona da svoje efekte u budućnosti.

 

Podsećamo, detaljno o poslovanju ugostitelja i hotelijera možete saznati iz našeg Priručnika „Pravilno poslovanje specifičnih delatnosti“, o čijem sadržaju se možete informisati klikom na ovaj link.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.