rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Oct. 22
  • 20:19

Danas počinje uplata dva minimalca za 10.000 novoosnovanih preduzeća

21.09.2020

Ministar finansija u Vladi R.Srbije, Siniša Mali, podsetio je (18.9.2020. god.) da se danas, u ponedeljak 21. septembra, očekuje uplata poslednje minimalne zarade za dva meseca, u ukupnom iznosu od 36.000 din. za oko 16.000 zaposlenih u 10.000 novoosnovanih preduzeća od marta meseca.

„Kada završimo sa merama videćemo kako privreda reaguje. Pre dve nedelje doneli smo i meru pomoći gradskim hotelima za šta smo izdvojili 1,4 milijardu dinara. Dakle, sve činimo da zaštitimo našu privredu“, naveo je Mali.

Ministar je podsetio i da je aktivan projekat Moja prva plata, čime država obezbeđuje posao i platu za 10.000 mladih ljudi, za devet meseci radnog angažovanja. Otvorena je i Vajber aplikacija koja će omogućiti lakšu prijavu zainteresovanih.

Preko 2.000 kompanija se već prijavilo da učestvuje u tom programu. Prijava za njih traje do 25. septembra, a od 1. oktobra, na osnovu tog spiska kreće prijavljivanje mladih koji žele da steknu prvo radno iskustvo. Za taj projekat smo izdvojili oko dve milijarde dinara“, objasnio je Mali.

 

(Napomena redakcije: Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) je prošloga meseca (17.8.2020. god.) objavila Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ na osnovu Uredbe Vlade R.Srbije o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, koji smo objavili u našim štampanim i elektronskim izdanjima.

PODSEĆAMO:

Krajnji rok za poslodavce da se prijave, tj. da podnesu Zahtev za učešće u programu je 25.9.2020. god., a podnosi se elektronskim putem na portalu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Ukoliko poslodavac nije registrovan u Agenciji za privredne registre, dostavlja fotokopiju rešenja nadležnog organa o upisu u registar.

Napominjemo, NSZ je pripremila i Uputstvo za korišćenje Portala Moja prva plata, koje možete pogledati klikom na ovaj link )

 

Govoreći o povećanju minimalne cene rada od 6,6%, ministar je ponovio da će država na sebe preuzeti najveći teret tog povećanja

„Istovremeno, povećali smo i neoporezivi deo dohotka sa 16.300 na 18.300 din. Umanjili smo pritisak na poslodavce i preuzeli na sebe teret povećanja. To vuče i rast ostalih zarada. Paralelno, smanjujemo i opterećenje na zarade. Pre dve godine opterećenje je bilo 63%, a sada je 61,2%. Za 0,6% smo ove godine dodatno smanjili to opterećenje“, objasnio je ministar.

 

Ministar je izjavio je u uslovima najveće ekonomske krize srpska ekonomija imala najmanje negativne posledice, čak i ostvarila rekordno nisku stopu nezaposlenosti od 7,3% u drugom kvartalu, čemu su doprinele ekonomske mere podrške od oko 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5% BDP-a.

„Mi odgovorno vodimo računa o svakom dinaru. Svakog 15. u mesecu vidimo prilive od PDV-a. U utorak smo imali presek i mogu da kažem da su nam bolji prihodi od planiranih za 1,6 milijardi dinara. To govori da se nastavlja trend oporavka naše privrede koji smo videli u julu i avgustu. Takođe, raste i uvozni PDV. Dakle, privredna aktivnost raste, ne zaustavlja se…“, objasnio je ministar. On je naveo da Srbija ne odustaje od razvojnih projekata, jer oni guraju rast našeg BDP-a.

 

Ministar finansija je rekao da se trenutno radi i na rebalansu budžeta i budžetu za 2021. godinu. „Naš budžet naredne godine treba da bude s jedne strane razvojni, a s druge strane da obezbedi davanja. O budžetu ćemo razgovarati i sa Međunarodnim monetarnim fondom, sa kojima ćemo imati razgovore od 5. do 16. oktobra. Nema razloga za nova zaduživanja od njih, a trenutno imamo savetodavni sporazum.“, rekao je ministar finansija.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.