Elektronska poreska uverenja

14.07.2023

Podsećamo, zahtev za izdavanje poreskih uverenja poreski obveznici mogu podneti i elektronskim putem preko portala Poreske uprave Republike Srbije ePorezi.

Za izdavanje uverenja na ovaj način ne plaća se republička admnistrativna taksa.

 

Preko portala ePorezi mogu se podneti zahtevi za četiri vrste poreskih uverenja, sa odabirom odgovarajuće svrhe i to:

1. Uverenje o plaćenim obavezama na svim uplatnim računima javnih prihoda

2. Uverenje o plaćenom doprinosu za zdravstveno osiguranje

3. Uverenje o plaćenom porezu na dodatu vrednost

4. Uverenje o plaćenim porezima i doprinosima po odbitku na BOP-u.

 

Za pristup portalu neophodno je da podnosilac zahteva poseduje Kvalifikovani elektronski sertifikat izdat od nadležnih Sertifikacionih tela u R.Srbiji. Uputstva možete pronaći u korisničkom uputstvu, u kome je detaljno opisan postupak podnošenja zahteva za izdavanje poreskog uverenja u elektronskom obliku.

 

Ukoliko poreski obveznik ima neizmirene poreske obaveze, nije moguće izdavanje uverenja o izmirenim poreskim obavezama elektronskim putem.

U cilju provere stanja na računima javnih prihoda, poreski obveznik može podneti zahtev za usaglašavanje stanja poreskog duga, organizacionoj jedinici PURS nadležnoj za teritoriju na kojoj se nalazi sedište / prebivalište obveznika.

 

Verodostojnost poreskih uverenja izdatih u elektronskom obliku može se proveriti na sajtu Poreske uprave R.Srbije klikom na ovaj link.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.