Elektronsko potpisivanje poreskih prijava od sada i sertifikatom u klaudu

24.11.2023

Poreska uprava R.Srbije, u svom saopštenju od 24.11.2023. god., obavestila je poreske obveznike korisnike portala ePorezi da je, u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, omogućila potpisivanje i podnošenje elektronskih obrazaca poreskih prijava korišćenjem eID naloga na portalu eUprava odnosno mobilne aplikacije ConsentID i sertifikata u klaudu.

Na ovaj način korisnicima portala je omogućen još jedan način podnošenja poreskih prijava, koji ne zahteva korišćenje aplikacije „ePorezi“ i upotrebu Kvalifikovanog elektronskog sertifikata na pametnoj kartici ili USB tokenu.

Potpisivanje sertifikatom u klaudu ravnopravno je sa potpisivanjem poreskih prijava Kvalifikovanim elektronskim sertifikatom (pametna kartica ili USB token), a korisnicima portala je na ovaj način pružena mogućnost da izaberu jedan od dva načina potpisivanja i podnošenja poreskih prijava.

Podnošenje i potpisivanje poreskih prijava korišćenjem aplikacije „ePorezi“ i Kvalifikovanog elektronskog sertifikata ostaje kao mogućnost izbora korisnika portala ePorezi.

Postojeći sistem ovlašćenja za korišćenje elektronskih servisa na portalu ePorezi funkcioniše kao i do sada.

Korisničko upitstvo za pristup portalu ePorezi i potpisivanje poreskih prijava korišćenjem ConsentID aplikacije i sertifikata u klaudu možete preuzeti sa sajta Poreske uprave.


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.