rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jul. 12
  • 13:13

Inspektori u izmeni zakona tražili da dobiju status pojačane pravne zaštite

19.11.2019

Inspektorima u R.Srbiji je potrebnija pojačana pravna zaštita nego radnicima bezbednosti koji su obučeni da u određenim situacijama primene silu, a i za to imaju sredstva, naveo je predsednik Mreže inspektora Srbije, Dragoman Paunović.

Inspektori su civili koji kao službena lica sa posebnim ovlašćenima i znanjima dolaze kod nacionalnog subjekta da provere da li postupaju po zakonu i u skladu sa pozitivnim propisima.

Postoje situacije kada su i inspektori neprijatni, ali ne često, jer imamo kodeks ponašanja. Međutim, ne prođe ni jedan jedini dan da nemamo napad na inspektora, jer dnevno imamo skoro 2.000 nadzora“, rekao je Paunoivć. Prema njegovim rečima, iako ih ima duplo više, nisu svi uvek na terenu jer posle obilaska, predmeti se završavaju u kancelariji, tu se rade zapisnici, rešenja i nalaganje mera.

„Već dve, tri decenije inspekcije su u takvoj poziciji da se njeni kapaciteti stalno umanjuju. Naša država je prošla i kroz ratove i bombardovanja i racionalizaciju javnog sektora i najlakše je bilo namaći pare, ugasiti radna mesta inspektora. Tako da, kada inspektor ode u penziju to mesto se ne popunjava već izbriše iz sistematizacije. Broj u zadnjih 15 godina znatno je umanjen. Nas danas ima 4.200 u Srbiji što je tri puta manje od proseka u Evropskoj uniji. Onda možete zamisiti koliki je napor na našim kolegama. Danas je prioritet borba protiv sive ekonomije, a inspektora rada nema u adekvatnom broju, dok privrednih subjekata ima sve više i više, oni ne mogu to da postignu“, izjavio je Paunović.

 

(Izvor: Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor; novembar 2019. god.)

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.