rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Feb. 24
  • 12:09

Kolektivnim ugovorom do minimuma procesa rada _ Nacrt zakona o štrajku

31.10.2019

Nacrtom zakona o štrajku je precizirano i da štrajk organizuje većina zaposlenih ili sindikat, a ako nema kolektivnog ugovora minimum procesa rada utvrđuje posebna stručna komisija.

Umesto poslodavaca, minimum procesa rada ubuduće bi trebalo da utvrđuje kolektivni ugovor, čime će doprinos sindikalnog delovanja i, uopšte, mišljenje sindikata biti znatno uvećani. Ta novina je uneta u Nacrt zakona o štrajku, na čijim izmenama se, kako je potvrdila Dragana Kralj, načelnica Odeljenja za socijalni dijalog u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, radilo u poslednje dve godine. Nacrtom je precizirano i da štrajk organizuje većina zaposlenih ili sindikat, a ako nema kolektivnog ugovora minimum procesa rada utvrđuje posebna stručna komisija.

 

Gospođa Kralj je ukazala i na to da su u pripremi izmene Zakona o socijalno-ekonomskom savetu, podsetivši da je ministar rada, Zoran Đorđević, na inicijativu sindikata i Unije poslodavaca Srbije, doneo rešenje o formiranju radne grupe za izmenu pomenutog zakona, koja je prvi sastanak imala 30.10.2019. god.

„U julu 2018. god. usvojene su i izmene Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova. Sada je moguće pokrenuti više postupaka koji se odnose na sindikalno organizovanje, a zakonskim izmenama omogućeno je i da miritelj bude uključen u sam postupak kolektivnog pregovaranja sindikata i poslodavaca“, podsetila je Dragana Kralj na okruglom stolu na temu „Sindikat u privatnom sektoru”, u organizaciji UGS „Nezavisnost“.

 

Da se na zahtev radnika godišnje obavi između 7.000 i 10.000 inspekcijskih nadzora iz oblasti radnih odnosa potvrdila je i Maja Ilić iz Inspektorata za rad. „Imamo između 600 i 700 obavljenih nadzora godišnje u vezi sa zahtevima o bezbednosti na radu. To pokazuje da radnici nisu zastrašeni i da su predmet inspekcijskog nadzora i strani poslodavci“, dodala je Ilićeva.

 

Istraživanje Centra za sindikalizam pokazalo je da 79% zaposlenih ćuti i trpi zbog kršenja svojih prava, jer se plaši da ne izgubi posao. Samo 8% svih zaposlenih veruje da se u Srbiji poštuje radno pravo, a više od dve trećine zaposlenih smatra da država štiti interes poslodavaca. Miomir Nikolić, generalni direktor proizvodno-poslovne celine „Frezenijus medikal ker“, otkrio je da je duže od 20 godina u privatnom biznisu i da nije osetio da ga država kao poslodavca više štiti. „Pošto radim za multinacionalne kompanije koje poznaju prava radnika, sastanci sa sindikatima su redovni“, dodao je on.

 

Dužnost države da prihvati kritiku sindikata

UGS „Nezavisnost“ zalaže se za koncept dostojanstvenog rada, angažovanje po ugovoru, pristojan i na vreme plaćen posao. Predsednik Zoran Stojiljković smatra da sindikalna kritika mora biti orijentisana i tačna, a da država ima obavezu da prihvati kritiku sindikata. Podseća da Srbija ima 2,2 miliona zaposlenih, a sa onima koji su angažovani u poljoprivredi oko 2,8 miliona zaposlenih. To telo je, kako je objasnio, podeljeno na tri sektora: javni, u kojem je četvrtina zaposlenih, novu privatnu privredu, gde ima između 35 i 45% zaposlenih i, na kraju, sferu malog biznisa - samozaposlenosti, u kojoj je angažovana trećina radne snage, to jest oko 800.000 ljudi.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.