rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • May. 26
  • 12:34

Milionske kazne za pevače i ugostitelje

03.10.2019

Jesen će u Srbiji biti tmurna za pevače i ugostitelje koji ne poštuju zakon, jer će krenuti pojačane kontrole poštovanja Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradnih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, a oni koji budu uhvaćeni u prekršaju suočavaju se sa potencijalnim milionskim kaznama.

Sve ovo utvrđeno je na seminaru koji je održan krajem septembra u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Inspektorata rada Srbije i Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije. Glavni govornici bili su Direktor Inspektorata, Stevan Đurović, i predsednik Sindikata, Dragiša Golubović, koji su utvrdili da je dosadašnjom primenom navedenog PKU povećan broj zaključenih ugovora za oko 30%, pa samim tim i priliv u budžet RS, ali i dali uputstva ovlašćenim licima za dalje delovanje na terenu.

 

Tako će u sledećem periodu Inspektori u koordinaciji sa sindikalnim kontrolorima pojačati kontrole sa ciljem da svi muzičari i ugostitelji poštuju prošireno dejstvo ugovora koji je potvrdila Vlada RS. Ukoliko ne budu imali zaključene ugovore, ili izvođači ne budu imali legalne isprave - uverenja ili potvrde, kazne predviđene Zakonom o radu u ovom slučaju kreću se i do 2 miliona dinara, a po Zakonu o porezu na dohodak građana predviđeno je i zatvaranje objekata.

 

Podsećamo, od 19.5.2018. god. Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu („Sl. glasnik RS“, br. 23/15 i 13/18 - sporazum o produžetku), primenjuje se i na sve poslodavce na teritoriji R.Srbije koji nisu članovi Unije poslodavaca Srbije, a koji nisu učestvovali u njegovom zaključivanju.

Takođe, podsetimo, Sporazumom o produženju važenja Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu („Sl. glasnik RS“, br. 13/18), primena navedenog PKU je produžena do 22.2.2021. god.

 

Važno!

Ukoliko se nalazite među poslodavcima koji angažuju muzičke umetnike i izvođače, ili ste iz ove druge grupe, od velike koristi vam može biti naš novi Priručnik „Pravila poslovanja specifičnih delatnosti“, među kojima je detaljno obrađena i oblast ugostiteljstva i turizma.

Više o ovom Priručniku pogledajte klikom na ovaj link.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.