• Jul. 23
  • 22:17

Na šta se građani najviše žale Sekretarijatu za inspekcijske poslove?

23.06.2021

Kako smo saznali od Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, u prethodnom periodu najveći broj žalbi građana, barem kada je grad Beograd u pitanju, odnosio se na bespravne gradnje, odnosno sumnje građana na bespravnu gradnju, i u delu centralnih opština na sumnju da se odstupa od izdatih građevinskih dozvola i takozvanih nadogradnja, kako je navela Sonja Božović, sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove. Ona je dodala da je u prethodnom periodu bilo dosta žalbi građana i na kršenje epidemioloških mera. S tim u vezi, navela je da to što su ublažene stroge epidemiološke mere ne znači da više nisu na snazi svi oni zakoni i odluke koje važe u redovnim okolnostima. „Tu se pre svega podrazumeva poštovanje javnog reda i mira, tako da će inspekcija shodno svojim ovlašćenjima da reaguje“, istakla je Božovićeva.

Ona je ukazala da će inspekcija posebnu pažnju obratiti na ugostiteljske objekte i lokale u stambenim zgradama. „Podsetila bih da je radno vreme ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama tokom radnih dana do ponoći, a muzika do 23.00 časa. A za vikend do jedan čas posle ponoći, sa tim da muzika najkasnije može biti do ponoći. Za opštinu Vračar to važi za sve ugostiteljske objekte koji su na udaljenosti manjoj od 50 metara od stambenih zgrada, a za deo Cetinjske i Zetske na one koji su u krugu od 150 metara od stambenih zgrada“, objasnila je Sonja Božović, i istakla da smo se svi uželeli druženja i okupljanja, ali se pravila moraju poštovati, i kako kaže, biće kažnjeni svi oni koji ih krše.

Gospođa Božović je izjavila da inspekcija nastavlja da postupa po prijavama građana za nelegalnu gradnju kao i do sada, i objasnila da investitor dobija upozorenje da ima rok u kome može sam da ukloni svoje bespravne radove. Ukoliko on to ne učini, to će učiniti Grad i Sekretarijat za inspekcijske poslove. „Mi po zakonskoj proceduri svakog investitora upozorimo i pisano da on ima rok u kome može sam da sprovede i ukloni svoje bespravne radove, a ukoliko to ne učini, onda to čini Grad, Sekretarijat za inspekcijske poslove. Mi uklanjamo bespravne radove ali troškove naplaćujemo od investitora i to onda za njih izađe daleko skuplje nego da su sami srušili. Grad uvek naplati svoja potraživanja od investitora“, zaključila je Božovićeva.

Podsećamo, o aktuelnim temama, nadležnostima i radu Sanitarne inspekcije, Poljoprivredne, ali i Poreske inspekcije, Inspekcije rada, i svih drugih inspekcija možete čitati u našem stručnom časopisu „Sve inspekcije na dlanu“ koji je posvećen upravo ovim temama.

 

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.