• May. 18
  • 17:25

Novi Kontrolni centar Poreske uprave predstavlja mozak e-fiskalizacije

14.04.2022

Ministar finansija u Vladi RS, Siniša Mali, obišao je (13.4.2022. god.), novi Kontrolni centar Poreske uprave u filijali na Voždovcu, odakle može direktno da se prati poslovanje svih poreskih obveznika koje obuhvata novi sistem e-fiskalizacije.

 Ministru je tom prilikom predstavljena Kontrolna tabla koja, između ostalog, pokazuje podatke koliko je obveznika fiskalizacije prešlo na novi model, koliko je njih prijavilo poslovne prostorije, koliko njih je dobilo bezbednosni element, koliko je naručilo bezbednosni element, ali ga još nije podiglo… Moguće je takođe pratiti i koliki ko ima promet po danu, nedelji, mesecu, a preko grafikona može da se prati i dinamika izdavanja računa – kada je najmanji promet, a kada najveći.

Mali je istakao da je Kontrolni centar mozak Poreske uprave, koji pruža potpuni uvid u promet obveznika fiskalizacije, u šta se uverio i proverom jednog fiskalnog računa. „Veoma sam zadovoljan ovim što smo videli u Kontrolnom centru Poreske uprave, koji je vezan za novi sistem e-fiskalizacije. Cela Srbija je kao na dlanu, možemo da pratimo sve poreske obveznike i njihove promete u realnom vremenu. To je upravo ono što smo želeli da postignemo kako bi uveli red u sistem fiskalizacije. Ovo je mozak cele operacije koja se zove e-fiskalizacija“, rekao je Mali.

 

Napomenuo je da Poreska uprava sada ima uvid u promet i po kategorijama, odnosno delatnostima. Može da se prati situacija po gradovima, u pojedinim ulicama, blokovima zgrada. Dakle, sada Poreska uprava dobija dovoljno informacija, kako bi ciljano radila terensku proveru i svoj rad učinila efikasnijim i boljim, naravno i da naplata poreza bude bolja“, rekao je Mali.

 

Ministar je podsetio da se približava krajnji rok do kojeg će svi obveznici fiskalizacije imati obavezu da postanu deo novog sistema. „Ima još malo vremena do kraja aprila. Nakon toga, Poreska uprava kreće u terensku kontrolu. Za prelazak na novi sistem prijavljeno je oko 140.000 obveznika i oko 200.000 maloprodajnih objekata, odnosno lokacija. Svaki zahtev za subvencije koji je došao do nas je isplaćen, a to je oko 130.000 obveznika. Dobili su 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju. Sada je ostalo i da obveznici do kraja meseca ispune svoju obavezu, da se priključe i da od 1. maja budu deo uređenijeg sistema, uređenije Srbije“, naveo je on.

 

Ocenio je da je novi model fiskalizacije ključna poluga u borbi protiv sive ekonomije, koja je štetna za državu, privredu i za građane, a to i jeste osnovni cilj uvođenja ovog novog sistema. „Za privredu je ovaj sistem bitan, jer se njime smanjuje nelojalna konkurencija.“ Ministar finansija je naglasio da će Poreska uprava posle 1. maja krenuti sa terenskim kontrolama, i ponovio još jednom da su velike prednosti novog sistema fiskalizacije, jer se njime olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent, odnosno bolja Srbija.

 

Novi Kontrolni centar obišla je i direktorka Poreske uprave, Dragana Marković, koja je napomenula da će od 1. maja pogled PU biti potpuniji, kada će biti u prilici da na velikim ekranima vide sve prodajne objekte u Srbiji u realnom vremenu.

„Poreska uprava je dobila moćan alat koji omogućuje napredniju analizu rizika, gde će inspektori u kancelarijama imati potpuni uvid u dešavanja u prodajnim objektima širom Srbije. Nakon toga, radiće se različite vrste analiza, a inspektori će ići u ciljane kontrole sa velikim brojem informacija o poreskim obvezniku i prodajnom mestu koji je predmet kontrole“, rekla je ona.

Kako je istakla, veliki broj obveznika je već prešao na novi sistem e-fiskalizacije.

„Poreska uprava na dnevnom nivou dobija oko dva miliona računa. Ja bih ponovo iskoristila priliku da pozovem i apelujem na sve poreske obveznike koji nisu prešli na novi sistem fiskalizacije da to učine što pre, posebno imajući u vidu predstojeće praznike. Svi oni koji ovaj rok preskoče, i koji 1. maja ne pređu na novi sistem fiskalizacije, dovode sebe u rizik da ih Poreska uprava sankcioniše po zakonu i po planu kontrole koji smo pripremili za period posle 1. maja. Tako da, još jednom, pređite na sistem fiskalizacije što je moguće pre“, apelovala je direktorka Poreske uprave.

 

Ukazujemo, naš najnoviji Priručnik „E-fiskalizacija – bez problema u praksi“, predstavlja prvu zbirku rešenja za probleme u praksi koji su se već javili u vezi sa novim modelom fiskalizacije. Kupcima ovog Priručnika, takođe, je obezbeđen i pristup sajtu: e-fakture.info . Pri tom, napominjemo, rešenja za probleme iz prakse koji su dati u ovom Priručniku, ne nalaze se na pomenutom sajtu, niti u Priručniku „PDV, fiskalizacija i e-fakture“, i obrnuto. Saznajte više o ovom novom Priručniku klikom na ovaj link.

 

Podsećamo, sve u vezi sa e-fakturama, uključujući i sve važeće propise, prenosimo na sajtu: e-fakture.info – koji prati naš Priručnik „PDV, fiskalizacija i e-fakture“. Saznajte više o ovom Priručniku klikom na ovaj link.

 

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.