Od 17. maja prijave za osnivanje privrednog društva isključivo elektronskim putem

05.04.2023

U cilju unapređenja uslova za otpočinjanje poslovanja, registraciona prijava za osnivanje privrednih društava od 17. maja 2023. god. podnosiće se Agenciji za privredne registre isključivo u elektronskoj formi.

 

U skladu sa izmenama Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre iz 2021. godine, APR je u obavezi da prijavu za osnivanje privrednog društva prihvata isključivo u elektronskoj formi, a što je u skladu i sa konceptom e-Uprave i digitalizacije poslovanja celokupne privrede.

Ovo praktično znači da od 17. maja više neće postojati mogućnost da se APR-u prijava za osnivanje privrednog društva podnese u papirnoj formi.

„Sa uvođenjem nove elektronske usluge, Agencija će učiniti još jedan, odlučujući korak u pravcu digitalizacije i nastavka reforme sistema registracije usmerene na pojednostavljenje procedura za pokretanje poslovanja, uz odgovarajuću primenu usvojenih mera za borbu protiv korupcije i uvođenja elektronske registracije, kao najbržeg načina sprovođenja administrativnih postupaka koji se odnose na poslovanje privrednih subjekata“, istakao je Milan Lučić, direktor Agencije za privredne registre, najavljujući novine u radu APR-a.

Registracione prijave za promenu podataka se podnose Registru privrednih subjekata, kao i do sada, samo u papirnoj formi, ali je direktor APR-a najavio da će u doglednom periodu biti uvedene i ove elektronske prijave, kada se ispune svi tehnički preduslovi za njihovo uvođenje.

Na ovaj način stvaraju se uslovi za smanjenje troškova i vremena za osnivanje društva, unapređuje se i proširuje nivo usluga za građane i smanjuje vreme obrade zahteva od strane APR-a, što doprinosi većoj efikasnosti.

 

Pored toga, u „Sl. glasniku RS“, br. 8/23 objavljen je Pravilnik o izmeni Pravilnika o dodeli poreskog identifikacionog broja pravnim licima, preduzetnicima i drugim subjektima za čiju je registraciju nadležna agencija za privredne registre, koji je na snazi od 4.2.2023. god., a kojim je postojeći Obrazac JRPPS zamenjen novim Obrascem JRPPS – Jedinstvena registraciona prijava osnivanja pravnih lica i drugih subjekata i registracije u jedinstveni registar poreskih obveznika.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2023. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.