Od 19. juna APR će pružati usluge boniteta sa podacima iz finansijskih izveštaja za 2022. god.

14.06.2023

Agencija za privredne registre je (13.6.2023. god.) izdala obaveštenje u kojem se navodi da da će usluge boniteta sa podacima iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2022. godinu biti dostupne počev od ponedeljka, 19. juna 2023. god.

Istovremeno, od 19. juna prestaće da važi skoring koji je utvrđen na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za period od 2017. do 2021. god., pošto je za privredna društva utvrđena nova ocena boniteta, odnosno skoring, za period od 2018. do 2022. god.

 

Evidencija svih izdatih skoringa, kao i datum prestanka njihovog važenja, objavljuje se na internet stranici APR-a, u delu Finansijski izveštaji, na linku Evidencija izdatih skoringa.

Izveštaji o bonitetu se izrađuju za privredna društva, ustanove i preduzetnike i sadrže podatke iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za poslednje tri izveštajne godine, odnosno za period od 2020. do 2022. god.

Skoring, tj. ocena boniteta, izrađuje se za privredna društva na osnovu podataka iz redovnih godišnjih izveštaja za poslednjih pet godina, a najmanje tri i izdaje se u formi skoring izveštaja koji sadrži podatke za period od 2018. do 2022. god.

 

APR predlaže korisnicima da pre naručivanja izveštaja ili skoringa, na sajtu APR-a, putem linka Pretraga objavljenih finansijskih izveštaja sastavljenih na 31.12.2021. god. i kasnije (u odeljku Objavljeni finansijski izveštaji), provere da li je za konkretno privredno društvo, ustanovu ili preduzetnika finansijski izveštaj za 2022. godinu objavljen kao potpun i računski tačan. Ukoliko nije objavljen, predlažemo da provere da li je taj izveštaj dostavljen APR-u i status njegove obrade, putem linka Lista primljenih zahteva. Ako u izveštaju koji je dostavljen ima nedostataka, obveznik mora da ih otkloni po proceduri za obradu, kako bi isti mogao biti javno objavljen i uključen u izveštaje o bonitetu i skoring.

Podsećamo, usluge boniteta koje pruža APR dostupne su elektronski, naručivanjem putem aplikacije za naručivanje izveštaja o bonitetu i aplikacije za naručivanje skoringa, kao i podnošenjem zahteva pisanim putem (lično, poštom ili faksom).

Detaljne informacije u vezi sa pružanjem usluga iz Registra finansijskih izveštaja date su na internet stranici APR-a, u delu Finansijski izveštaji, u okviru odeljaka APR bonitet i ePodaci iz finansijskih izveštaja na zahtev korisnika.

 

PODSEĆAMO:

O Skoringu i bonitetu smo dosta pisali u našem Priručniku „Naplatite svoja potraživanja“ (više o ovom Priručniku saznajte klikom na ovaj link).

Skoring je forma ocene boniteta koja jasno, pouzdano i ažurno daje celovitu sliku poslovanja privrednog društva. Omogućava brže, jednostavnije i efikasnije poslovno odlučivanje prilikom izbora poslovnog partnera, analize konkurencije i procene rizika poslovanja, a analitičarima predstavlja dragocenu podršku u postupku detaljne kvalitativne analize bazirane na specifičnostima privrednog društva. Skoring je objektivizirana ocena boniteta utvrđena na osnovu podataka iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za poslednjih pet, a najmanje tri godine. Pri izradi skoringa vrednuju se finansijske performanse društva iskazane i analizirane preko pokazatelja za ocenu boniteta, uz uvažavanje osnovnih tendencija u oblasti u kojoj ono obavlja delatnost. Pored toga, analizom se obuhvataju i drugi relevantni podaci od značaja za poslovanje privrednog društva, kao što su broj dana nelikvidnosti u poslednjih dvanaest meseci, podaci o zabrani raspolaganja sredstvima na računima kod banaka i sl.

Izveštaji o bonitetu daju pouzdane, ažurne i pregledne informacije o uspešnosti poslovanja i finansijskom položaju privrednih subjekata i čine vredan alat u donošenju valjanih poslovnih odluka i smanjenju rizika poslovanja. Izveštaji o bonitetu predstavljaju sistematizovani set podataka o bonitetu za poslednje tri izveštajne godine, a sadrže osnovne podatke, sažete bilanse, pokazatelje za ocenu boniteta (na individualnom i zbirnom nivou), podatke o reviziji finansijskih izveštaja, podatke o danima nelikvidnosti i zabrani raspolaganja sredstvima na računima kod banaka, kao i napomene uz izveštaj o bonitetu. Izrađuju se za privredna društva, zadruge, ustanove i preduzetnike.

 

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.