Poreski inspektori zatvorili 1.340 radnji zbog fiskalnih računa

26.07.2023

Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor, objavila je, 21.7.2023. god., da su poreski inspektori zatvorili više od 1.340 radnji zbog neizdavanja fiskalnih računa u drugom kvartalu ove godine. Među tim subjektima je najviše trgovaca.

Kako je saopštila Poreska uprava, ukupno je u drugom kvartalu sprovedeno 4.126 poreskih kontrola.

Nedavno su Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije i Unija poslodavaca Zrenjanin poslali „Predlog za unapređenje procedura“ Poreskoj upravi kako bi se sprečilo neosnovano zatvaranje radnji, koje se često dešava. U preporukama se navodi da je uočen problem „olakog zatvaranja legalno registrovanih firmi“ koji je često u suprotnosti sa zakonskom regulativom, kako navode ova udruženja. Zatvaranja zbog „viška ili manjka novca“ se često koristi u praksi, iako nije u skladu sa članovima zakona, jer da je to bila namera zakonodavca bila bi jasno navedena u Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, navodi se u Predlogu pomenutih udruženja.

 

Utaja poreza

U drugom kvartalu 2023. god., poreska policija podnela je 229 krivičnih prijava protiv 339 ljudi. Iznos izbegnutog poreza iznosi 4,1 milijardi dinara, od čega se gotovo 1,7 milijardi odnosi na PDV, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Vrednost oduzete akcizne robe iznosi više od 17 miliona dinara. U drugom kvartalu 2023. god. oduzeta je veća količina rezanog duvana, cigareta, kafe i alkoholnih pića, a manje nafte i duvana u listu, u odnosu na isti period 2022. god., takođe se navodi u saopštenju Poreske uprave.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.