rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Jul. 12
  • 14:01

Primena procenjenih rizika kroz tipologije pranja novca i finansiranja terorizma

26.11.2019

Uprava za sprečavanje pranja novca (22.11.2019. god.) objavila je saopštenje o tome kako je, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizovala skup namenjen obveznicima u sistemu za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. U prostorijama PKS, gde je skup održan 19.11.2019. god., predstavljene su Tipologije pranja novca i Tipologije finansiranja terorizma.

Skupu je prisustvovalo preko 180 predstavnika banaka, ovlašćenih menjača, brokersko-dilerskih društava, platnih institucija, računovođa, revizorski društava, javnih beležnika, kladionica, Državne lutrije Srbije, kao i predstavnici Pošte Srbije.

Tokom skupa učesnici su imali prilike da se upoznaju sa tipologijama za krivična dela viskog stepena pretnje za pranje novca, o čemu su govorili predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Poreske uprave i Tužilaštva za organizovani kriminal.

U nastavku rada, reči je bilo i o sektorskim tipologijama (finansijski i nefinansijski sektor, računovođe, advokati) o kojima su govorili predstavnici Uprave za sprečavanje pranja novca Narodne banke Srbije, koji su učesnicima obuke pomogli u lakšem prepoznavanju aktivnosti koje ukazuju na pranje novca i sumnjive izveštaje.

U završnom delu skupa, bilo je reči o tipologijama finansiranja terorizma, ali i tipologijama pranja novca za trgovinu i tržište plemenitih metala, gde su konkretno predstavljeni tipološki primeri, razlozi za sumnju u pranje novca, modeli ponašanja i studije slučaja.

 

Skup je organizovan u okviru Projekta „Unapređenje kvaliteta i efikasnosti izveštavanja o sumnjivim transakcijama i ključnih funkcija Uprave za sprečavanje pranja novca“, koji finansira Evropska unija. Korisnik projekta je Ministarstvo finansija – Uprava za sprečavanje pranja novca, a projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.