SEF - Detalji nove ispravke 3.4 - od 26.6.2023. god.

28.06.2023

Ovaj dokument opisuje sve funkcionalnosti i promene koje su deo ispravke rešenja „Sistem elektronskih faktura“, a sastoje se u sledećem:

● Sadržaj isporuke:

- Onemogućeno je otkazivanje dokumenta u statusu “Slanje”, a navedena izmena u aplikaciji prikazana na stranicama 36 i 136 Internog tehničkog uputstva.

- Izbačen je status “Otkazana” u okviru pregleda ulaznih dokumenata na stranici “Ulazni dokumenti” primaoca fakture. Navedena izmena u aplikaciji prikazana na stranici 149 Internog tehničkog uputstva.

- Izmenjen je sistem API notifikacija na način da primaoci fakture neće primati notifikacije za fakture koje su u statusu “Slanje” i “Otkazana”.

- Ispravke:

1. Ispravljena je greška da primalac vidi fakturu koja je u statusu “Slanje” ili “Greška prilikom slanja” na strani izdavaoca.

2. Otklonjen problem prilikom preuzimanja PDF datoteke kod faktura bez priloga na način da je omogućeno da se preuzima PDF faktura umesto ZIP datoteke ukoliko faktura ne sadrži priloge.

3. Ispravljena greška da u nekim slučajevima SEF ne pošalje API notifikaciju za novu fakturu.

4. Ispravljena je greška da API servis /api/publicApi/purchase-invoice/changes vraća informacije o fakturama koje su na strani izdavaoca u statusu “Slanje”.

5. Ispravljena je greška da neke fakture posle tri časa provedenih u statusu “Slanje” nisu prelazile u status “Greška prilikom slanja”.

6. Ispravljena je greška da API servis /api/publicApi/purchase-invoice/ids vraća fakture koje su u statusu “Slanje”.

7. Ispravljena je poruka greške ukoliko korisnik pokuša da otkaže fakturu u statusu “Slanje” putem API metode /api/publicApi/sales-invoice/cancel.

8. Vrednost InternalAccountForTurnoverOfForeinger je zamenjena sa vrednošću InternalAccountForTurnoverOfForeigner u šemi VatRecordingDocumentType. Posledično, ako korisnik preko javne API metode POST/api/publicApi/vat-recording/individual želi da kreira novu pojedinačnu PDV evidenciju za tip dokumenta Interni račun za promet stranog lica potrebno je da pošalje novu vrednost InternalAccountForTurnoverOfForeigner. U suprotnom, dobiće sledeću poruku greške ”Error converting value InternalAccountForTurnoverOfForeinger to type SspDTO.enums.VatRecordingDocumentType”. Navedena izmena se nalazi na stranici 106 Internog tehničkog uputstva.

9. Vrednost Jun je zamenjena sa vrednošću June u šemi VatPeriod. Posledično, ako korisnik preko javnih API metoda POST /api/publicApi/vat-recording/individual i POST /api/publicApi/vat-recording/group želi da kreira novu pojedinačnu ili grupnu PDV evidenciju za mesec jun potrebno je da pošalje novu vrednost June. U suprotnom, dobiće sledeću poruku greške ”Error converting value Jun to type SspDTO.enums.VatPeriod“. Alternativno, kao vrednost parametra vatPeriod može se slati i redni broj meseca pod znacima navodnika: { “year”: 0, “vatPeriod”: “6”, “turnoverWithFee”: { “taxableAmount20”: 0,… Navedena izmena se nalazi na stranici 104 Internog tehničkog uputstva.

10. Usaglašeni su formati datuma koje Sistem elektronskih faktura šalje kod promene statusa fakture, tako da svi predstavljaju UTC vreme. Primer: "EventId":152442,"Date":"2023-06-19T14:08:04.4979510Z“ .

 

Napominjemo:

Navedeni dokument se nalazi na našem sajtu: e-fakture.info kojem mogu pristupiti svi kupci naša dva Priručnika (pogledajte u nastavku).

Podsećamo:

- Sve u vezi sa PDV-om, e-fiskalizacijom i e-fakturama, uključujući i sve važeće propise, prenosimo na sajtu: e-fakture.info – koji prati naš Priručnik „PDV, fiskalizacija i e-fakture“.

- S druge strane, naš Priručnik „E-fiskalizacija – bez problema u praksi“, predstavlja prvu zbirku rešenja za probleme u praksi koji su se već javili u vezi sa novim modelom fiskalizacije. Kupcima ovog Priručnika, takođe, je obezbeđen i pristup sajtu: e-fakture.info . Pri tom, napominjemo, rešenja za probleme iz prakse koji su dati u ovom Priručniku, ne nalaze se na pomenutom sajtu, niti u Priručniku „PDV, fiskalizacija i e-fakture“, i obrnuto.

● Informacije o tome kako da postanete korisnik našeg sajta www.e-fakture.info možete seaznati na ovom sajtu (RezonSrbija.rs), ili nas možete kontaktirati.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.