rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • May. 26
  • 14:34

Usvojeni zakoni u oblasti informacione bezbednosti i poštanskog saobraćaja

31.10.2019

Prema saopšenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija RS (od 31.10.2019. god.), državna sekretarka u ovom Ministarstvu, Tatjana Matić, izjavila je da jučerašnje usvajanje novih zakonskih rešenja u Narodnoj skupštini, na predloge istog Ministarstva, predstavlja značajno unapređenje regulative i približavanje evropskim i svetskim standardima u oblasti razvoja digitalne ekonomije i društva, kao i u oblasti poštanskog saobraćaja, elektronske trgovine i zaštite potrošača.

 

Ona je istakla da su radi unapređenja informacione bezbednosti i sa ciljem potpunog usklađivanja sa evropskom Direktivom o mrežnoj i informacionoj bezbednosti, usvojene izmene Zakona o informacionoj bezbednosti iz 2016. god. „Predviđeni su revizija broja IKT sistema od posebnog značaja, dopunjavanje liste oblasti sa uslugama digitalne infrastrukture i digitalnih servisa, kao i definisanje postupanja relevantnih organa i institucija u slučaju incidenta koji značajno ugrožavaju i narušavaju informacionu bezbednost u Republici Srbiji“, navela je Matić.

 

Državna sekretarka je rekla da je donet i novi Zakon o poštanskim uslugama sa ciljem prilagođavanja novim zahtevima poštanskog tržišta. „Zakon će doprineti sprečavanju nelegalne trgovine putem poštanskih paketa, unapređenju zaštite prava potrošača tj. korisnika poštanskih usluga, implementaciji odredaba poštanskih direktiva EU, kao i obezbeđenju održivosti univerzalne poštanske usluge kao usluge od opšteg interesa“.

 

U Narodnoj skupštini usvojen je i Zakon o potvrđivanju akata Svetskog poštanskog saveza kojim su potvrđena akta koja je donela ova specijalizovana organizacija Ujedinjenih nacija, na kojima se zasniva pružanje međunarodnog poštanskog saobraćaja u celom svetu.


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.