Uvedeno usmeno izricanje mere privremene zabrane obavljanja delatnosti zbog neizdavanja fiskalnih računa na manifestacijama u Srbiji

28.12.2022

Prema saopštenju Poreske uprave, od 21.12.2022. god., najnovijim izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, u cilju poboljšanja efikasnosti kontrole evidentiranja prometa preko elektronskih fiskalnih uređaja na manifestacijama u Srbiji, uvedena je mogućnost usmenog izricanja mere privremene zabrane obavljanja delatnosti i to za period trajanja te manifestacije.

Poreski inspektori će ubuduće moći da, ukoliko procene da je ugrožena naplata poreza, usmeno izreknu meru privremene zabrane delatnosti na vašarima, festivalima, izložbama i drugim manifestacijama u okviru kulturnih, muzičkih, sportskih i drugih društvenih aktivnosti.

Usmeno rešenje inspektor će konstatovati u zapisniku o izvršenoj kontroli i sprovesti odmah, a u roku od tri dana od izricanja mere biće doneto rešenje u pisanom obliku.

Detaljnije o ovome pročitajte u novom broju našeg časopisa „Računovodstvo i porezi“ (br. 208, januar 2023. god.), u tekstu: Komentar novina u ZPPPA – na snazi od 20.12.2022. god.

Napominjemo, u narednom, februarskom broju (br. 209.), objavićemo tekst našeg stručnog saradnika o novom podzakonskom aktu koji je neophodan za sprovođenje ZPPPAKomentar Pravilnika o postupku, načinu, rokovima, sadržaju i obliku prijave kojom poreski obveznik prijavljuje poslovni prostor i poslovne prostorije u kojima skladišti, odnosno smešta dobra, kao i prostor i prostorije u kojima obavlja delatnost (objavljen u „Sl. glasniku RS“, br. 139/22), koji je stupio na snagu 24.12.2022. god., a primenjuje se od narednog dana po isteku 30-og dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika, odnosno od 24. januara 2023. god.


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.