Zbog pranja novca uhapšena grupa od 16 lica

04.04.2024

Prema saopštenju Poreske uprave od 3.4.2024. god., u akciji inspektora Sektora Poreske policije - Operativnog odeljenja Kragujevac, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, lišeno je slobode 16 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca u iznosu od preko 83 miliona dinara.

Navedena lica, vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, novac koji im je uplaćen od strane privrednog društva po osnovu lažnog otkupa poljoprivrednih proizvoda, podizali su sa računa i isti vraćali jednom od okrivljenih, faktički odgovornom licu u tom privrednom društvu.

Protiv faktički odgovornog lica tog privrednog društva, kao i zakonskog zastupnika zloupotrebljenog privrednog društva, obojica iz Čačka, koji se već nalaze u pritvoru, podneta je dopuna krivične prijave, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela – poreske prevare u vezi sa PDV i poreske utaje, u ukupnom iznosu od 24.828.942 dinara.

Osumnjičeni su, u periodu od 1.1.2022. god. do 31.12.2023. god., koristeći fiktivne otkupne listove, predavali PDV prijave neistinite sadržine, uvećavali troškove u bilansu uspeha i prisvojili novac privrednog društva za svoje potrebe, na koji način su izbegli obračun i plaćanje PDV, poreza na dobit pravnih lica i poreza na prihode od kapitala u iznosu od 24.8 miliona dinara.

Osumnjičeni su, uz podnošenje zajedničke krivične prijave, sprovedeni nadležnom javnom tužilaštvu.


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.